Цветя в мини саксии от яйчени черупки

Пролетта най-после наистина дойде и вече мога да ви покажа тази идея за малки саксии, която съм замислила доста отдавна.

Не, че не може човек да си сади цветя и като е по-студено, но пролетта винаги предразполага да искаме зеленина и цветя пред погледа ни.

Мини саксиите от яйчени черупки са особено подходящи, ако искате да добавите малко зеленина в дома си, но не сте добър цветар или ако имате местенце, където искате да добавите пролетно намигване, но нямате място за саксии с големи растения.

Ще ви трябват черупки от яйца и кутията, в която ги купувате – аз предпочитам да използвам картонена, защото според мен изглежда по-красиво.

За да използвате черупката, има само едно правило – идеята е саксиите да се получат възможно най-дълбоки, затова когато чупите яйцето, ударете леко с нож хоризонтално в най-горната част. След това можете внимателно да направите отвора по-голям. При всички положения ръбът няма да е гладък, но това е част от чара на използването черупката за саксия, така че определено не е недостатък.DSCF5574

Измийте добре черупките.

DSCF5576

За да подготвите поставката, отстранете горната част – основното, което ще ви трябва е частта, в която са поставени яйцата. Можете да използвате горната част като основа, ако поставите долната в нея. Можете и да я боядисате в избран от вас цвят.

DSCF5575

DSCF5582

Оцветете черупките с акрилна боя или лак за нокти. Може да се наложи да поставите няколко пласта боя в зависимост от първоначалния цвят на черупките и цвета, който искате да постигнете.

DSCF5579

DSCF5580

След като изсъхнат добре, ги сложете в поставката.

Внимателно ги напълнете с пръст с помощта на лъжичка.

DSCF5583

Засадете цветята. Можете да използвате сукуленти и кактуси – те не се нуждаят от дълбока саксия.

Аз обаче реших, че искам просто малко зеленина и евентуално да добавя цвят към саксиите, затова засадих семена чия. Препоръчвам този вариант, защото чията пониква много бързо и не се нуждае от кой знае какви грижи, а в саксиите винаги можете да добавите и малко цветове от друго растение.

DSCF5596

DSCF5601

Поливайте много умерено, тъй като няма дренаж. Разбира се, по желание можете да поставите малко камъчета преди пръстта, но имайте предвид, че саксиите са доста малки и може да нямате място за това.

С това мини саксиите са готови.

DSCF5604

Още идеи за пролетен декор можете да видите ТУК.

Ако пък търсите идеи за засаждане на цветя по начин, който да изглежда малко по-различно, вижте тук как да си направите терариум.

Вашият коментар