Цветни подложки за чаша от корк

Веднага започвам с уточнението, че това, което ви показвам днес, е украсяването на готови подложки от корк.

Рисуването по коркови подложки е доста лесно и човек наистина може да прояви повече въображение, така че да се получат наистина уникални.

Аз обаче реших да ви покажа няколко варианта, които са много лесни, но ефектни. Пък и винаги можете да си откраднете някоя идея и да я разработите, както на вас ви харесва.

И така. Ще са ви необходими подложки за чаша от корк, акрилна боя в различни цветове и четка или гъба от дунапрен.

Аз купих подложките от магазин за домашни потреби. Бяха шест в комплект и съм боядисала всички, за да покажа различни варианти. На пазара се намират кръгли и квадратни подложки. В този случай аз се спрях на кръгли.

DSCF4253

Реших да използвам по три цвята за всяка подложка – бял и тъмен и светъл вариант от цвета, за да се получи нещо като омбре ефект. Вие, разбира се, можете да използвате и само един цвят или да оцветите в различни цветове.

DSCF4252

За да покажа различни варианти за боядисване, използвам още шаблон и тиксо. Шаблонът е от магазин за крафт материали. Ако си купувате, бих ви препоръчала такива за многократна употреба, какъвто е моят. Може да се мие с вода и да се използва отново и отново.

Нямам представа кой е производителят, но съм сигурна, че много производители предлагат такива.

DSCF4255

Боядисването с шаблона става много лесно. Поставете шаблона върху подложката и с гъбата нанесете боя, като придържате в шаблона с ръка. Ако е необходимо леко навлажнете гъбата, но не прекалено, защото ще ви е трудно да контролирате това цветът да не се разлее и да остане само в очертанията.

DSCF4258

Аз исках подложката да има нещо като омбре ефект, затова нанесох от тъмната боя в края, по светлата по средата и от бялата в самия център.

DSCF4259

След като нанесете боята, внимателно махнете шаблона, за да не се размаже. Ако използвате различни цветове, измийте го внимателно между двете боядисвания и го подсушете с кърпа или кухненска хартия.

Съветвам ви да използвате шаблон, по-голям от самата подложка, така ще стигнете до ръба на подложката. В противен случай шарката ще бъде концентрирана в средата (може, разбира се, и точно това да искате като ефект).

Работата с тиксо е още по-лесна. Трябва да залепите тиксото в различни посоки, така че да се получи шарка.

DSCF4262

Оцветете с помощта на гъбката.

DSCF4264

След това оставете да изсъхне леко и отстранете тиксото.

DSCF4265

Три от подложките са оцветени с гъба, без да се добавя шаблон или друг рисунък. Ефектът обаче много ми хареса, особено на подложките, където цветът избледнява от единия до другия край – със синята боя, стигаща до бяло, напомня много на вълна, на море и изобщо носи хубави спомени.

За този ефект, просто започнете бялото от единия край и постепенно добавяйте по-тъмно (или обратно), като преливате внимателно цветовете. Аз направих две такива подложки – в синьо и зелено.

Третата такава подложка е направена с подобна техника, с тази разлика, че бялото е в центъра и цветът става по-тъмен към ръба.

 DSCF4261

Във всички случаи оставете боята да изсъхне напълно – за няколко часа или дори за през нощта, за всеки случай.

След това подложките са готови за използване, като по желание можете да нанесете и някакъв защитен слой – такива препарати също можете да намерите в магазините за крафт материали.

DSCF4267

Още морски идеи можете да видите в категорията „Морско настроение“. Ако пък искате още варианти за подложки за чаша, вижте този интересен вариант – от мъниста.

DSCF3621

Вашият коментар