Украса за врата с черупки от шамфъстък

Събирах си черупки от шамфъстък от известно време с идеята да направя нещо от тях. Имам и нещо конкретно предвид, което ми се иска да ви покажа около Коледа, но когато видях тази идея в Pinterest, просто не можах да устоя. 

С черупките от шамфъстък се получават нещо като изкуствени сукуленти, което според мен е много оригинално, но приличат и малко на цветя. Аз, разбира се, си откраднах идеята и малко я промених, както ми харесва повече.

Ще ви трябват доста черупки, но количеството зависи много от големината на основата. За нея ще ви трябва рамка за снимки в избран от вас размер и цвят. Аз имах черна рамка, но реших да я пребоядисам, за да омекотя малко цвета и да не се получава толкова голям контраст с черупките.

DSCF6271

Махнете стъклото и оставете за основа само задната част на рамката. Можете и да я залепите, за да не се движи.

„Сукулентите“ са лесни за направа, ако следвате тези стъпки. Ще ви трябват поне няколко пръчки за силиконов пистолет. Съветвам ви да работите върху хартия за печене, защото след това отлепянето на „сукулентите“ е много лесно. И много внимавайте със силикона и силиконовия пистолет, защото има голяма възможност да се изгорите.

Започнете с центъра и съединете три черупки, както е показано на снимката. Поставете силикон в долната част и ги залепете така върху хартията за печене.

DSCF6257

Изчакайте малко, за да стегне силиконът, и започнете да поставяте черупки една по една в кръг около центъра, като ги залепяте със силикон.

DSCF6259

Колкото повече се отдалечавате от центъра, толкова по-легнали трябва да са черупките. Следвайте кръга и се старайте да е еднакво отдалечен от центъра, за да е симетрично.

DSCF6260

DSCF6265

DSCF6261

Когато сте доволни от големината на „сукулента“, оставете го да стегне и след това можете да го преместите, като отстраните и конците от силикона.

По същия начин направете всички „сукуленти“, които са ви необходими, за да запълните основата. Направете ги в различна големина – така ще е много по-интересно и в същото време ще ви е по-лесно да запълните пространството.

По желание можете и да ги оцветите.

Аз реших върху основата да залепя изкуствена изсъхнала трева. По принцип такава се продава около Великден и имах останала, но в магазините за хоби материали се намира целогодишно.

DSCF6272

Залепете „тревата“ върху основата с помощта на силикон, като поставите няколко точки на различни места. Внимателно притиснете. Не залепяйте цялото пространство, за да може по-лесно да поставите и „сукулентите“.

Тях залепете също със силиконовия пистолет, като притискате към основата. Уверете се, че „сукулентите“ са залепени за самата основа, а не само за изкуствената трева. Туй като украсата ще стои вертикално, добре е те да са залепени за самата основа, иначе има риск да паднат.

DSCF6273

Залепете всички „сукуленти“, като започнете от най-големите и накрая запълните с малки, където е необходимо.

Оставете да изсъхне за няколко минути. През това време си подгответе лента или въженце, което да залепите за рамката – то ще служи за закачане на рамката. Аз се спрях на конопена лента, но вие можете да използвате каквото имате под ръка.

Залепете внимателно лентата за задната част на рамката със силиконовия пистолет. Ако сте избрали лента, която не е много плътна, не притискайте с пръсти, за да не се изгорите, а използвайте някакъв предмет за целта, например ножица.

С това украсата е напълно готова.

DSCF6277

Още идеи за есенен декор можете да намерите в категорията „Есен у дома“.

Вашият коментар