Терариум

Обожавам да имам цветя вкъщи. Домът с цветя е винаги много по-уютен и красив, поне според мен, особено през есента и зимата, когато навън почти няма зеленина.

Преди години бях от хората, които някак успяват да уморят и кактус или да гледат само растения, които на практика се гледат сами (макар че по дефиниция кактусите би трябвало да са по-скоро от този тип). С течение на времето успях малко или много да му хвана цаката.

Това обаче доведе до малка обсесия на тема цветя в саксии и ситуацията стана толкова зле, че сега съм си забранила да купувам повече цветя, защото просто няма къде да ги слагам.

През последните години обаче срещам снимки на терариуми, които човек може сам да си направи. Според мен са страхотни и въпреки забраната, в момента, в който се сдобих с всичко необходимо, реших да си направя и да покажа и на вас как да си направите, в случай че не съм сама в тази си обсесия.

Терариумът е и страхотен подарък за любителите на цветя, а и за тези, които по-скоро имат умението да ги унищожават, тъй като кактусите и сукулентите, които се поставят в терариума, се гледат сравнително лесно.

Ето и как да си го направите.

Ще ви е необходим удобен за целта прозрачен съд. Кръгла ваза или малък аквариум с такава форма са идеални за целта. Аз лично се спрях на ваза. Намерих я в секцията за домашни потреби на супермаркет, но подобни могат да се намерят и в магазините за домашни потреби – има голямо разнообразие на форми и размери.

dscf4872

Тъй като повърхността е прозрачна, можете да си поиграете с поставяне на различни слоеве – пръст, камъни, пясък. Аз се спрях на по-семплия вариант и поставих само пръст във вазата.

dscf4874

Кактусите и сукулентите нямат големи корени, така че не е нужно да има много пръст, но все пак нека да има поне 5-6 см. Това важи и ако решите да поставите различни пластове – завършете с поне 5-6 см пръст.

Следва най-интересната част – поставянето на самите кактуси и сукуленти. Оказа се, че кактусът, който мислех да поставя е по-голям от необходимото, затова се спрях на различни видове сукуленти и алое. Добавих и мъх, който според мен е идеален за един терариум. Аз имам саксия на балкона, в която по това време вече няма цветя, но пък имаше доста мъх.

Ако и вие имате, вземете си парчета и ги наредете около сукулентите.

Можете да си помагате с лъжица, за да засадите по-лесно сукулентите.

dscf4878

dscf4880

Можете да спрете дотук или да продължите с камъчета или декоративен пясък, за да украсите допълнително.

dscf4881

Налейте малко вода, за да се напои пръста. Поливането след това ще зависи доста от топлината на стаята, в която се намира терариумът. Като цяло през зимата сукулентите имат много малка нужда от поливане – аз лично поливам веднъж на около 2 седмици, а понякога и по-рядко.

Всичко все пак ще зависи от конкретните видове, които ще поставите. Можете да получите повече информация в цветарските магазини или в интернет. Но е от голямо значение да не ги преполеете.

Добре е и да подберете такива сукуленти, които имат подобни изисквания за светлина и поливане.

dscf4892

Вашият коментар