Свещ чаша с кафе

Ако сте следили публикациите ми досега, няма да се изненадате да разберете, че обожавам свещите. Хубавите чаши не стоят по-долу.

Затова в третия ден от Коледния маратон реших да ви покажа как да направите свещ чаша с кафе. Тя би била чудесен подарък за ваш близък, който обича да си пийва кафе, а може да стане и чудесно допълнение към коледния декор.

И така.

Ще ви трябва красива чаша с чинийка, восък и фитил, както и аромат (за предпочитане на кафе) и пастели за оцветяване на свещта.

dscf4961

Ако изберете да подарите свещта, можете да заложите на по-скъпа чаша и непременно изберете дизайн, който би се харесал на човека, за когото е предназначена.

В магазините наистина се намира голямо разнообразие, като могат да се открият както скъпи, така и по-евтини варианти, които са също много красиви.

Разтопете восъка на водна баня или в микровълнова печка. Можете да използвате восък от магазин за хоби материали или да нарежете на парчета готови свещи. Ако използвате готови, ще можете да вземете от тях фитил или да поставите нов.

dscf4962

Аз използвам восък от магазин за хоби материали. По принцип няма огромна разлика. Мога да кажа само, че при използване на домакински свещи цветовете стават по-бледи, поне в моя опит.

Докато восъкът се разтопи, измийте и подсушете чашата. С помощта на силиконов пистолет или дори на малко восък залепете фитила за дъното на чашата.

dscf4963

За оцветяването на восъка можете да използвате боя за свещи или пастел. Аз използвам пастели – черен и кафяв, за да наподобя цвета на кафе. Добавете ги към восъка.

Можете да оставите свещта без аромат, но според мен е много по-добре свещта да бъде ароматизирана, особено ако става въпрос за кафе. В случая използвам аромат за свещи. Ако предпочитате друг аромат, можете да използвате и етерични масла.

След като восъкът се разтопи, добавете аромата и разбъркайте.

Оставете да изстине за една или две минути, най-вече за да не се изгорите, докато работите с восъка.

Излейте восъка внимателно в чашата и задръжте фитила в средата. В моя случай той си застана на мястото и нямаше нужда да бъде закрепен, но ако има подобна нужда при вас, можете да го задържите неподвижен с два молива или малко тиксо.

dscf4964

Оставете восъка да изстине. Ако сте много нетърпеливи, можете да сложите чашата в хладилника, но нека восъкът не е много горещ. Все пак имайте предвид, че колкото по-малко местите чашата, по-добре, за да остане по-равна повърхността.

След като восъкът изстине напълно, отрежете излишния фитил, ако има такъв.

dscf4966

Както се вижда и на снимките, восъкът става малко по-светъл, когато изстине, макар че тук изглежда по-светъл, отколкото е в действителност. Имайте го предвид, когато се опитвате да постигнете желания от вас цвят.

Така свещта е напълно готова.

dscf4976

Ако я включвате в подарък, можете да добавите към чашата различни видове кафе например. Гарантирам, че ще зарадвате любителите на кафето.

Ако идеята ви е харесала, вижте и един подобен вариант на свещ кафе/горещ шоколад.

DSCF3355

Още идеи за подаръци можете да намерите в едноименната категория – в горната част на сайта и в падащото меню в дясната част на сайта.

Вашият коментар