Свещ мъфин

Не мисля, че има човек, който да не обича мъфини. Е, това може и да е малко пресилено. Но дори и да не харесват вкуса им, много хора обичат начина, по който изглеждат, както и настроението, което създават.

Затова днес реших да ви покажа как да си направите свещ мъфин. Така не само ще можете да украсите с нея дома си, но и ще можете да се насладите на прекрасния ѝ аромат.

Ето какво ще ви е необходимо:

восък

фитил

силиконова форма за мъфини

съд за разтопяване на восъка

пластмасова вилица или лъжица

етерично масло/аромат за свещ

пастели

DSCF3404

Започнете с разтопяване на восъка. Най-добре е това да стане на водна баня, но може да се направи и в микровълновата. От метода за разтапяне ще зависи и какъв съд ще използвате за целта. Аз разтапям восъка на водна баня и за целта използвам метална кутия от консерва.

Тъй като направих три различни свещи, за които използвах 4 цвята, първо разтопих по-голямо количество восък, след което го разделих на части и го оцветих с помощта на пастели в по-малки кутии.

Можете да използвате и восък от обикновени домакински свещи. Начупете ги и ги сложете в съда, след което ги разтопете на водна баня, а накрая извадете фитилите. Имайте предвид, че восъкът от домакинските свещи става по-бял накрая и цветът ще е по-различен от този, който виждате, когато восъкът е разтопен. Така е при всички случаи, но с домакински свещи разликата е по-голяма.

Тук е моментът да добавите и аромата. Можете и да пропуснете тази стъпка, разбира се. Можете да използвате етерично масло, аромат за свещи и дори течна есенция ванилия, но ви съветвам все пак да направите предварително опит дали вида на есенцията е подходящ.

Цветовете за мъфините също са по избор, тъй като с бои на практика можете да направите и истинските мъфини в различни цветове. Аз се спрях на шоколадова, ванилова и red velvet основа, тъй като това са класическите. Украсата също може да е в най-различни цветове.

След като восъкът е разтопен, топнете фитилите във восъка и ги залепете за дъното на силиконовите форми. Става по-лесно, ако восъкът е леко изстинал и по-гъст.

DSCF3419

Фитилите трябва да стоят изправени.

Оставете восъка леко да изстине и след това го налейте във формата. Препоръчвам ви да поставите под формата някаква покривка или салфетки, за да не изцапате с восък повърхността, върху която работите.

DSCF3421

Оставете восъка да стегне добре, след което можете да извадите внимателно свещите.

DSCF3439

За черешката отделете малка част от червения восък и когато е почти напълно изстинал, оформете малко топче. С помощта на дървено шишче или клечка за зъби направете дупка в топчето, която да е достатъчно голяма, за да се прекара фитила през нея накрая. Работете бързо, за да не успее восъкът да стегне напълно.

За да направите украсата на мъфините, разтопете още малко восък и го оцветете в различни цветове, както в началото. Добавете и аромат по избор.

След като восъкът е напълно разтопен и оцветен, оставете го да се охлади леко. Ще стане по-бързо, ако поставите съда, в който сте го разтопили, върху метална повърхност.

Можете и да налеете восъка и хартиена или пластмасова чинийка или чаша, ако правите повече от един цвят. Така или иначе методът не се различава по никакъв начин.

Когато восъкът се охлади и се образува коричка, започнете да разбърквате с пластмасова лъжица или вилица.

DSCF3446

Продължете да разбърквате, докато не се получи по-гъста каша.

DSCF3447

Когато кашата е достатъчно гъста, започнете да я поставяте на малки части върху основата. Работете бързо, защото восъкът вече е доста гъст и ще стегне почти веднага.

Веднага след като го сложите по желание можете да добавите и друга украса – захарни пръчици, например. Ако сте избрали да направите черешката за мъфина, промушете я през фитила, докато докосне останалия восък и леко притиснете, за да се залепи.

Тази част беше трудна за правене и заснемане едновременно, затова се надявам да се ориентирате само по обясненията ми.

Оставете мъфините да изстинат напълно, което на този етап не би трябвало да отнеме много време. Накрая отрежете излишния фитил, ако е необходимо.

DSCF3452

DSCF3454

DSCF3456

Ако харесвате украсата с мъфини в домашния декор, не пропускайте да погледнете и тези симпатични магнити за хладилник мъфин и пай.

DSCF2793

Не пропускайте да видите и как да си направите свещ в чаша, подходяща за всички любители на кафето и горещия шоколад.

DSCF3355

Вашият коментар