Свещник от гипс – слънчоглед

Напук на твърде подранилата коледна украса, която започва да се появява навсякъде, аз реших да ви покажа как да си направите този много лесен свещник от гипс под формата на слънчоглед.

Аз ще съм последният човек, който би се изказвал против коледните празници, но средата на ноември все още е твърде рано според мен. Така, де, къде отиде есента? Особено пък с това хубаво време, на което се радваме напоследък.

Но стига разсъждения.

Ето какво ще ви е необходимо, за да си направите свещника:

изкуствен слънчоглед

гипс

четки за рисуване

акрилна боя

хартия за печене

DSCF2981

Гипс можете да намерите в магазините за строителни материали и в някои железарии. Това е една от по-малките разфасовки и струваше няколко лева.

И така…

От слънчогледа ще ви трябва само цвета. Извадете го внимателно от дръжката и след това отрежете всичко стърчащо от долната страна, така че да се получи плоска повърхност.

В зависимост от цветето, което използвате, може да се наложи да залепите една за друга някои от частите, за да са едно цяло и да не се разделят.

DSCF2983

След това подгответе гипсовата смес. Ще са ви необходими два пласта гипс за свещника, но ги направете една по една, непосредствено преди поставянето, тъй като гипсът стяга сравнително бързо и остатъкът ще бъде на практика неизползваем.

За първия пласт няма да ви е необходимо голямо количество. На мен ми беше необходима около една шепа гипс и горе-долу същото количество вода.

Съветвам ви да сложите първо водата и след това да добавите гипса, защото по-лесно се смесва по този начин. Тъй като така е по-трудно за ориентир, сложете около половин чаша вода и след това добавете гипс, колкото да се получи смес, малко по-гъста от тесто за палачинки.

Не забравяйте да работите с ръкавици, тъй като гипсът много изсушава кожата.

След като сместа е готова, поставете цвета в съда и го покрийте възможно най-добре. Покритието няма да е на 100%, но няма проблем, тъй като ще се поставя втори пласт. Целта е цветът да заеме формата, която искаме за свещника.

DSCF2987

Поставете го да изсъхва върху парче хартия за печене. Можете да използвате и фолио например, но според мен хартията за печене върши по-добра работа.

Сега е моментът и да наредите и да разположите листенцата така, както ви харесва, защото това ще е крайната форма на свещника.

Оставете да изсъхне добре. Това няма да отнеме толкова много време, но все пак оставете поне за час.

След това направете втората смес. Нека тя да е малко по-гъста от първата. Започнете със същото количество вода, а след това ако се наложи, увеличете малко дозата.

Покрийте добре цвета, като внимавате цветето да бъде покрито напълно, но без да се напластява прекалено. Оставете отново да изсъхне, като този път отделете повече време за всеки случай – поне няколко часа.

DSCF2988

На този етап не можете да променяте формата.

След като изсъхне, свещникът е готов. Можете да го оставите в този цвят или да го боядисате. Аз все пак реших, че искам да се виждат цветовете на слънчогледа, но и естественият цвят на гипса има своя чар.

Аз използвах жълта боя, примесена на места с оранжево за повече дълбочина, както и кафяво, смесено с черно за средата на слънчогледа, макар да не се забелязва на снимките.

Така или иначе, боядисайте го според вашите предпочитания.

DSCF3009

Свещта се поставя в центъра на свещника. Можете да използвате и изкуствена свещ, ако предпочитате, но няма никакъв проблем да се използва истинска.

DSCF3012

За още есенни идеи не пропускайте да прочетете тези няколко съвета за есенен декор, както и да погледнете как да си направите купа-тиква и тиква от плат.

Вашият коментар