Свещи с лед

Тази идея за „направи си сам“ свещи е за всички, които харесват да поставят свещи в дома си. Тези свещи обаче са по-различни. Интересният ефект идва от това, че са правени с помощта на лед.

Ако идеята ви допада, продължете да четете по-надолу.

Ето какво ще ви трябва за тези интересни свещи с лед:

восък

фитил

пастел

кутия

пластмасова или хартиена чаша

силиконов пистолет

ножица

етерично масло

лед

DSCF2810

Едно от основните неща, които ще са ви необходими, е восък. Аз използвам восък от магазин за крафт материали, но за целта можете да използвате и домакински свещи. Ако използвате свещи, нарежете ги на парчета, като отстраните фитилите. Ако нямате готов фитил, можете да използвате един от тези фитили.

Сложете восъка в кутията и след това я поставете в гореща вода, най-добре на котлон, за да може водата да не изстива. Дори и водата да заври, не е проблем. Само внимавайте да не се преобърне кутията.

DSCF2821

Можете да разтопите восъка и в микровълнова печка, но тогава трябва да използвате подходящ за целта съд (неметален) и да работите на малки интервали от време, като разбърквате восъка.

Докато восъкът се разтопи, пригответе чашата. Съветвам ви да използвате хартиена чаша, но аз не можах да намеря. Пластмасова също ще свърши работа.

Вземете чашата и направете няколко разреза с ножицата, само в горната част. Нека да са от по няколко сантиметра. Това ще помогне при изваждането на свещта накрая.

DSCF2815

След това с помощта на силиконовия пистолет залепете фитила в средата на дъното на чашата. Можете и да не залепяте фитила, но според мен така е по-лесно, защото го държи на едно място и е по-лесно да се постави точно по средата.

DSCF2818

През това време восъкът трябва да се е разтопил. Когато е напълно разтопен, можете да добавите пастел в избран от вас цвят, както и етерично масло, като не прекалявате с количеството.

Съветвам ви да не поставяте цял пастел, а да започнете с една трета. Това вероятно ще е достатъчно, а и винаги можете да добавите още, ако е необходимо. Аз избрах да направя три свещи, които да използвам в декора на дома си през есента – жълта, оранжева и червена. За аромат пък използвам масло с мирис на ябълка и няколко капки мента. Етерично масло можете да намерите в повечето аптеки, както и в някои магазини за домашни потреби. Ако пък използвате готова свещ, която е ароматизирана, пропуснете тази стъпка.

DSCF2823

След като восъкът ви е готов, го извадете от водата и го оставете да се охлади за няколко секунди.

През това време пригответе леда. За всеки случай пригответе си повече лед. В зависимост от големината на чашата, която използвате, за една свещ може да се наложи да сложите цяла стандартна кутия за лед.

За да приготвите леда, извадете го от кутията върху суха кухненска кърпа завийте го и го натрошете с тежък предмет – чукче, точилка и др. За трошенето на леда можете да използвате и чопър, ако имате. Уверете се обаче, че е предназначен за трошене на лед, за да не го счупите.

Късчетата лед не трябва да са много малки, но не трябва да остават и много големи – нека най-голямата им страна да е с дължина между половин и един сантиметър.

Когато ледът е готов, изсипете малко восък в чашата – това ще е основата на свещта.

DSCF2824

Отгоре изсипете леда, така че да стигне до върха на свещта. Нека ледът да е от всички страни на фитила, така че той да е по средата, но да не се допира до леда по цялата си дължина.

DSCF2831

След това налейте отгоре восъка. Той трябва да стигне до ръба на леда, така че кубчетата да се показват леко. При две от свещите ми всъщност налях малко повече, така че ще видите разликата. Според мен все пак е по-ефектно, когато малки вдлъбнатинки се виждат и в горната част на свещта.

Ако предпочитате, можете да направите този ефект само в една част от свещта, просто след това допълнете отгоре с восък.

DSCF2833

Оставете да изстине добре, може и в хладилник. Заради леда всъщност не е необходимо толкова много време, за да се стегне восъкът. Въпреки това нека восъкът да е напълно изстинал преди следващата стъпка.

А тя е изваждането на свещта от чашата. Добре е да направите това върху мивка или върху някакъв съд.

С помощта на разрезите, които направихме  в началото, започнете да „белите“ чашата внимателно и след това съвсем я отстранете. От дупчиците ще започне да се излива водата, затова разтръскайте леко, за да падне цялата.

И вашата свещ е напълно готова.

DSCF2837

DSCF2838

Вашият коментар