Сапунче снежинка

Коледният маратон продължава с още една идея за подарък – сапунче снежинка.

Тази идея е идеална и ако искате да добавите нещо ръчно изработено към подаръка, особено нещо, което не отнема много време и усилия.

За сапунчето ще ви трябва база за сапун – аз използвам прозрачна, боя и брокат по желание.

dscf5001

Базата за сапун не съдържа SLS, затова и така приготвените сапуни не се пенят толкова много, колкото обикновените, но пък много хора вече избягват продукти с SLS. Ако вие не сте от тях и предпочитате сапунът да се пени повече, има специални добавки, които можете да сложите. Продават се в магазините за хоби материали, откъдето можете да намерите и останалите материали за направата на сапун.

Нарежете с нож базата за сапун – количеството зависи изцяло от вас и от количеството сапунчета, които искате да се получат.

dscf5004

Поставете парчетата в подходящ съд и разтопете в микровълнова или на водна баня.

dscf5005

dscf5006

След като базата се разтопи, добавете етерично масло или аромат за сапун и боя по желание. Можете да добавите и малко брокат в сместа или да поръсите формата.

dscf5002

Аз използвах силиконова форма за мъфини. Силиконовите форми са доста удобни, защото изваждането на сапуните след направата им е доста лесно. Освен това можете да използвате формата и за други цели, а и се намират повече различни формички. Има и специални форми за сапуни, които също можете да използвате.

dscf5003

Излейте течната база във формата. Ако се получават мехурчета, напръскайте с малко спирт. Имайте предвид, че базата започва да стяга доста бързо, затова трябва и да работите бързо, но ако изстине, винаги можете да я затоплите и разтопите отново.

dscf5008

Остава да изчакате базата да се втвърди и да изстине добре, преди да извадите готовите сапунчета.

dscf5011

dscf5009

Още идеи за подаръци и за коледен декор можете да намерите в съответните категории – в горната част на сайта или да изберете от падащото меню в дясната част на сайта.

Вашият коментар