Сапунче слънчоглед

След като есента вече почука на вратата ни, а скоро се очаква да дойде с пълна сила, в ума ми веднага започнаха да се въртят есенни идеи.

Когато дойде есен, но по-скоро ранна есен, в ума ми винаги се появяват слънчогледите. Точно към тях прибягвам, когато започвам да украсявам за есента, поне първо към тях.

Днешното ми предложение може би не е точно основата на един есенен декор, но е чудесен начин да се настроим на есенна вълна, пък и да ви подготвя за следващите си есенни предложения.

Сапуните се правят изключително лесно и бързо. Признавам, че едно сапунче излиза малко скъпо само по себе си и може би не бих препоръчала да правите изцяло сапуните си вкъщи, но пък е чудесна украса и чудесен подарък.

За сапунчето ще ви трябва база за сапун – можете да намерите в магазините за хоби/крафт материали, както и онлайн. Има бяла и прозрачна база за сапун. Аз в случая използвам бяла.

dscf4761

Освен това ще ви трябва форма за сапун или силиконова форма (за сладкиши), боя, етерично масло.

dscf4763

След като имате всичко необходимо, самото приготвяне на сапуна е много лесно.

Нарежете с нож базата за сапун, като прецените какво количество ще ви е необходимо в зависимост от броя на сапуните и тяхната големина.

dscf4762

Поставете парчетата в пластмасов съд и го сложете в микровълновата за около минута. Извадете и разбъркайте леко, след което отново го сложете, за около 20-30 секунди или докато се разтопи напълно.

Ако правите слънчоглед, ще ви трябват два цвята – жълт и кафяв, затова отделете малко количество от разтопената база за сапун в отделен съд и го боядисайте кафяво с няколко капки боя. Аз в случая нямах кафява боя, затова използвах малко неподсладено какао на прах и също се получи добре. В другия съд добавете жълта боя и разбъркайте. Сега е моментът да добавите и етеричното масло или аромат за сапуни. Аз лично използвам етерични масла, защото така или иначе имам различни аромати вкъщи.

dscf4767

Излейте сапунената смес в кафяво в центъра на формата – аз използвам форма за мъфини, и оставете да изстине. Можете и да сложите формата в хладилника за няколко минути, това ще ускори процеса.

dscf4765

След като кафявата част се втвърди, внимателно добавете жълтата. Ако е успяла да се стегне, сложете я в микровълновата за 15-20 секунди или докато се разтопи напълно. Все пак е добре да изчакате десетина секунди, преди да налеете, за да не е прекалено горещо.

Внимателно излейте жълтата смес във формата. Ако на повърхността се образуват балончета, можете да ги махнете, като напръскате със спирт.

dscf4768

Оставете ги да се охладят добре и след това ги извадете от формата. Ще можете да използвате формата и съда, в който сте разтопили сапуна, просто ги измийте добре.

С това сапунчетата са готови.

dscf4787

Ако предпочитате да не слагате два различни цвята, просто пропуснете стъпката с разделянето на базата за сапун на две.

dscf4788

Ако сапунчето има някакви дефекти, можете внимателно да загладите повърхността с навлажнена кърпа.

Ако съм успяла да ви заразя с есенно настроение или с настроение за слънчогледи, припомнете си свещника слънчоглед от миналата година и вижте как да я направите.

DSCF3012

Вашият коментар