Ръчно изработен шал за 30 минути

Един от най-често подаряваните подаръци за коледните празници е шалът. Пък и защо не – шаловете са красиви и практични.

Ако харесвате ръчно да изработвате подаръците, които подарявате, можете да изработите и шал. Проблемът е, че често отнема доста време.

Затова реших да ви покажа как можете да направите шал за 30 минути, за да можете все пак да подарите ръчно изработен шал на близък човек, дори и да не разполагате с много време.

Шалът се сплита като плитка, но вместо обичайните три части, които се сплитат, ще използваме четири. Ще ви трябва и прежда, която е много плътна, най-добре от този вид, който изглежда като вече изплетен шнур. Можете да намерите различни видове от тази прежда, включително и като дебелина. В случая колкото по-дебела е, по-добре, но вероятно ще струва повече. Зависи изцяло от вас.

dscf5311

Моята не е с много голяма дебелина, затова използвам по две парчета от преждата в един да го наречем „ръкав“, който ще сплитам.

Изберете дължина на шала и отрежете прежда – с 50 см по-дълга от избраната дължина. След това отрежете още прежда със същата дължина – в зависимост от дебелината в един „ръкав“ ще влиза една от нишките или две, ако имате повече прежда – и три. Това ще увеличи малко времето за подготвяне на нишките, но не и на самото сплитане.

Захванете нишките в единия край. Аз използвах ластик за целта.

Започнете сплитането. Нека нишките лежат една до друга. Независимо колко нишки има във всеки, „ръкавите“ трябва да са общо четири.

dscf5315

Прехвърлете първия върху втория и под третия.

dscf5316

dscf5317
Повторете същото от другата страна. Прехвърлете първия над втория и под третия по начина, по който вече са подредени.

dscf5318

dscf5319

Продължете по същия начин и надолу – прехвърляте първия над втория и под третия, като броите „ръкавите“ както се подреждат след предишното сплитане.

dscf5321

Подреждайте нишките докато сплитате, можете и леко да променяте формата. Не плетете много хлабаво или много отпуснато – идеята е да се вижда добре плетеницата и шалът да не стане много къс, но в същото време да няма много големи дупки.

dscf5314

След като сплетете нишките до края, зашийте ги една за друга и отрежете излишното. Направете същото и в горния край, като се опитате двата края да изглеждат по един и същи начин.

dscf5322

По желание можете да завършите с ресни или помпон.

Шалът е напълно готов. Съветвам ви да го изгладите внимателно, като поставите влажна кърпа върху шала, без да притискате много. Идеята е да се уеднаквят отделните части и да изглежда по-завършен. Но съвсем спокойно можете и да пропуснете тази стъпка.

dscf5327

Вашият коментар