Ръчно изработен подарък за Коледа

След ръчно изработената коледна украса реших да ви покажа и два варианта за подаръци с ръчно изработени елементи в тях. Те са лесни за изпълнение и в същото време ефектни, като можете и да добавите към тях още предмети, ако искате подаръкът да стане по-голям или по-скъп. В същото време изработването на някои от елементите позволява да ги съобразите изцяло с човека, на когото ще го подарявате.

И така. Първият подарък е подходящ за любителите на кафе, горещ шоколад, чай и др., така че на практика би се харесал на почти всеки, като позволява в много голяма степен да се съобрази със съответния човек.

Подаръкът включва ароматна свещ чаша с кафе/горещ шоколад, буркан за бисквитки, ръчно украсена чаша и дрешка за нея. Към това можете да прибавите различни видове кафе/чай/горещ шоколад, коледни сладки и др. Стига да се съобразите с темата за горещите напитки, можете да развихрите въображението си за допълнения.

За свещта ще са ви необходими:

восък (можете да използвате и обикновени свещи, като ги начупите на парчета)

чаша

фитил

етерично масло

кафяв пастел

DSCF3297

Можете да използвате стъклена или керамична чаша. Аз се спрях на стъклена, за да се вижда добре свещта. С керамична чаша обаче също се получава много ефектно.

Разтопете восъка на водна баня или в микровълнова фурна.

DSCF3299

След като се разтопи, добавете пастела. Започнете с малко количество и добавяйте, докато получите желания цвят. Имайте предвид, че след като восъкът се втвърди, цветът ще стане малко по-блед.

Докато восъкът се топи, залепете със силиконов пистолет или друго бързосъхнещо лепило фитила за дъното на чашата.

DSCF3302

След като восъкът е готов и сте постигнали желания цвят, добавете малко от маслото за аромат. Аз използвам смес от кафе и шоколад – аромати за свещи. Със същия успех обаче можете да използвате етерично масло или екстракт от ванилия или ром например.

Налейте восъка в чашата, като преди това изчакате няколко минути да изстине леко. Оставете да се втвърди.

DSCF3318

След това разтопете още малко восък, като направите сместта малко по-бледа или я оставите напълно бяла, и допълнете в чашата.

След като и този восък стегне, разтопете съвсем малко количество восък и го оставете леко да стегне, така че да прилича на сметана, когато се разбие леко с вилица. Сложете го най-отгоре и оставете да стегне. Можете да добавите и украса от захавни фигурки или пръчка канела, но нека са далече от фитила.

С това свещта е напълно готова.

DSCF3327

Преминаваме към буркана за сладки снежен човек.

DSCF3353

Ще ви трябва буркан, най-добре с черна капачка. Ако вашата не е такава, можете да я боядисате в черно.

Боядисайте външната част на буркана с бяла акрилна боя. Можете да използвате и спрей, ако с това разполагате. Нека боята не стига до гърлото на буркана, а точно под него. Оставете боята да изсъхне добре.

Моят буркан е разделен на две и има по-тясна и по-широка част, но и с обикновен буркан ще се получи добре. Аз ще използвам по-тясната част за глава на снежния човек, затова веднага под нея слагам парче плат, който ще играе ролята на шал.

В горната част на буркана залепете зрънца черен пипер или бахар за очи и уста, а в долната част – няколко копчета.

За ръчно украсената чаша ще ви трябва бяла керамична чаша и маркер, с който може да се пише върху керамика. Можете да използвате шаблон или да рисувате просто с маркера, да напишете послание или буквата на човека, на когото ще я подарите.

Преди да започнете обаче, почистете чашата с памук с оцет или спирт. Ако направите грешка при украсата също можете да почистите със спирт.

След като сте доволни от начина, по който изглежда чашата, я изпечете на 200 градуса за 30 минути, като я поставите в студена фурна и оставите чашата да се загрее заедно с нея. След това оставете да изстине заедно с фурната и едва тогава я извадете. Така цветът ще стане перманентен.

DSCF3333

Можете да направите и дрешка за чашата, като се съобразите с украсата. Идеи за дрешки за чаши можете да видите ТУК.

Сега остава да добавите пакетчета чай, горещ шоколад или пък кафе. Можете да сложите и коледни сладки в буркана и да наредите всичко в красива кошница или поднос за закуска в леглото.

Второто ми предложение за ръчно изработен подарък е SPA комплект. Как да си го изработите, можете да видите ТУК.

Вашият коментар