Ръчно изработен подарък за Коледа (част 2)

След първото предложение за ръчно изработен подарък, подходящ за любителите на кафето и горещия шоколад, продължавам с второто предложение за подарък. Той е подходящ за всички, които обичат релаксиращите и разкрасяващите процедури, и представлява комплект за SPA в домашни условия.

Подаръкът включва свещник под формата на възглавничка, домашен ексфолиант за тяло и бомбички за вана. Към него можете да добавите хубава ароматна свещ или аромалампа, маски за коса и лице, дори халат и др.

За свещника, който в вдъхновен от Sea Lemon, ще са ви необходими:

гипс

лепило C200

плик с цип

боя

DSCF3377

Смесете няколко шепи гипс с вода и добавете около половин чаша лепило. Трябва да се получи смес с гъстотата на фъстъчено масло. Можете и да пропуснете лепилото, но ви съветвам да не го правите. Неговата задача е да заздрави сместа и да я направи по-устойчива.

Добре е да работите с ръкавици, тъй като гипсът силно изсушава кожата.

Поставете сместа в плика. Поставете го на равна повърхност и разпределете добре, като леко притискате, за да излезе въздухът. След това запечатайте плика.

В средата оформете малка вдлъбнатина. Можете да си помогнете и с чаена свещ например. Поставете я на мястото, където трябва да се получи вдлъбнатината и притиснете с тежък предмет.

Лепилото леко ще забави процеса на изсъхване на гипса, но въпреки това той ще стегне доста бързо.

Изчакайте да се втвърди и отстранете плика. Ако видите, че се образува конденз, е добре да махнете плика, така ще изсъхне по-бързо.

След като изсъхне напълно, можете да пристъпите към боядисването. Използвайте акрилна боя, независимо дали под формата на спрей или не.

Щом боята изсъхне, свещникът е готов.

За домашния ексфолиант ще са ви необходими захар и масло. Можете да използвате бяла или кафява захар, както и да направите две отделни смеси и да ги редувате при реденето в буркана.

Маслото също е по ваш избор – популярни варианти са кокосово масло, какаово масло, зехтин, бадемово масло и др. Можете да използвате масла както в течна, така и в твърда форма. Ако използвате масло в твърда форма, разтопете го предварително на водна баня или в микровълнова печка.

Количеството, което ще ви е необходимо, зависи от крайното количество, което искате да се получи. Препоръчвам ви да започнете с 1 ч.ч. захар и да добавите масло, така че да на пипане сместа да не е суха. Количеството на маслото ще зависи от вида му.

DSCF3368

По желание можете да добавите етерично масло и сладкарска боя.

След като получите желаната консистенция, поставете ексфолианта в буркан и го украсете с лента.DSCF3371

За бомбичките за вана ще са ви необходими:

сода бикарбонат

царевично нишесте/царевично брашно

английска сол

масло

лимонена киселина

форма за мъфини

Количеството отново ще зависи от количеството бомбички, които искате да направите. Важно е обаче да се спази съотношението: 2 части сода се смесват с 1 част лимонена киселина, 1 част царевично нишесте/брашно и 1 част английска сол.

Сухите съставки се размесват много добре. В отделен съд се смесват 1-2 ч.л. масло и 1-2 ч.л. вода. Към това може да се прибави и готварска боя. Сместа може да се получи повече или по-малко жълтеникава в зависимост от царевичното брашно/нишесте, което използвате. Идеалният вариант е да се получи напълно бяла, за да може към нея да прибавите желания цвят. В противен случай ще трябва с боята да преборите и изначално жълтия цвят.

Препоръчвам ви да използвате твърдо масло, което да разтопите предварително. Ако нямате, не е проблем да използвате и течно масло.

Течните съставки трябва да се смесят със сухите съставки, но това трябва да стане много бавно. Слагайте по няколко капки от течността и размесвайте добре с ръка. Сместа трябва да стане като влажен пясък – когато го стиснете в шепа, трябва да запази формата си. Ако течността, която сте приготвили, е малко, добавете малко по малко още вода, докато постигнете желания ефект.

DSCF3320

След това поставете сместа във формата, като притискате.

DSCF3322

Оставете да изсъхне много добре. При избора на формата имайте предвид, че колкото повече малки детайли има, толкова по-трудно ще се извадят след това бомбичките, без да се наруши тяхната повърхност.

DSCF3372

След като изсъхнат добре, което може да отнеме и 1-2 дни (или по-малко, ако постоят в хладилник), ги поставете в буркан и го украсете с лента.

DSCF3375

С това ръчно изработеният подарък е готов. Остава да добавите няколко маски за лице/коса, ароматни свещи, етерично масло и др.

Вашият коментар