Пролетен венец с прежда

Да, пролетта най-после е тук и даже на моменти ми се струва, че за малко да я изпуснем. Но какво пък – важното е, че вече можем да захвърлим дебелите пуловери.

Същото важи май и за домашния декор, защото в момента, в който махна коледната украса, вече ми се иска да започна с пролетната. И да, в момента, в който слънцето пече вече по-силно навън, пристъпвам смело напред в тази посока.

Един от любимите ми детайли е венецът. Обичам да слагам венец на външната врата, защото ме зарежда с положителна енергия и още преди да прекрача прага, се чувствам у дома.

Затова реших да ви покажа този малък, симпатичен венец, който изглежда като поляна с цветя.

За него ще са ви необходими венец от стиропор, прежда и елементи за украса.

Основата за венец, която използвам, е от магазин за крафт материали. Венците от този тип са изключително удобни за такива проекти, защото спестяват много главоболия. Освен това се намират лесно и са доста евтини. Има и различни големини, така че ще можете да изберете такъв, какъвто ви допада най-много.

DSCF3669

Преждата, на която аз се спрях, е с власинки и е в два цвята зелено, защото ефектът, който се получава накрая, е доста интересен. На пазара има обаче голям избор и можете да подберете такава, каквато ви допада най-много. Добре е все пак преждата да е пухкава или с власинки, за да се получи този „мъхнат“ ефект.

DSCF3670

Започнете, като завържете или залепите преждата за основата.

DSCF3674

Увивайте преждата около основата, като придърпвате назад, за да прикриете празни места, ако се налага.

DSCF3677

Ако преждата е от два цвята, ще трябва да увивате така, че двата цвята да се сливат, а не да се редуват последователно. В противен случай ще се получи на райе и ще се загуби ефектът на поляната.

След като увиете прежда по цялата основа, завържете или залепете края.

DSCF3679

Остава да подберете украсата за венеца – малки цветя, калинки и др., изцяло по ваш избор. На пазара има доста голям избор, при това елементите не са скъпи, а и няма да ви трябват толкова много.

DSCF3683

Подберете цветята, които ще поставите върху венеца, и ги наредете така, както ви харесва. Аз поставих по-големи и по-малки бели цветя, както и семейство калинки.

След като ги наредите, започнете да ги залепяте едно по едно със силиконов пистолет или друго подходящо лепило. Горещият силикон обаче е особено подходящ, защото изсъхва бързо и позволява добър контрол при залепяне, а и самите елементи са малки и леки, така че няма опасност да паднат.

DSCF3684

След като залепих всичко, реших, че ми липсва жълто, затова оцветих тичинките на големите бели цветя в жълто с акрилна боя.

Венецът е напълно готов.

DSCF3693

За още идеи за венци, погледнете и този венец, изцяло направен от хартия.

DSCF2684

Вашият коментар