Преспапие

Едно от най-популярните допълнения към коледния декор е преспапието. Затова нямаше как и Коледният маратон да мине без преспапие.

Ще ви покажа два варианта – със и без вода. Признавам, че вариантът с вода е по-ефектен, но и този без вода има своите предимства, сред които това, че може да се сложи свещ в него.

И така.

За да си направите преспапие, ви трябва буркан. За преспапието с вода се уверете, че бурканът се затваря много добре, за да няма гафове. Аз използвах буркан с по-кръгла форма. За преспапието без вода се спрях на по-четвъртит буркан.

dscf5187

С помощта на силиконов пистолет залепете фигурки върху вътрешната част на капачката. Уверете се, че самите фигурки или боята по тях могат да издържат във водата, без да се наруши вида им. Аз се спрях на фигурка на Дядо Коледа.

dscf5194

След като силиконът изсъхне, напълнете буркана с вода почти догоре с вода, като добавите и чаена лъжичка глицерин. Неговата роля е да направи така, че изкуственият сняг да не пада веднага, а да „кръжи“ във водата.

dscf5196

Добавете и изкуствен сняг или брокат и след това затворете добре буркана.

dscf5205

Стъпките за направата на преспапие без вода са почти същите. Имате две възможности – да повторите стъпките и да залепите фигурките за капачката и само да пропуснете наливането на вода или да не използвате капачка, а да залепите фигурките върху дъното на буркана. Аз избрах втория вариант.

Тъй като няма да се слага вода, няма нужда да се съобразявате за това какви да са фигурките. Можете да добавите шишарки и други естествени елементи, да допълните с вата и да сложите свещ, най-добре изкуствена.

dscf5189

dscf5191

dscf5192

В ролята на изкуствен сняг аз обичам да използвам английска сол, тъй като според мен вида й много наподобява сняг. Смесвам със сняг на прах за малко повече блясък.

След като поставите и изкуствения сняг, преспапието е готово.

dscf5207

За съжаление, на снимките не може да се види добре ефектът на преспапието, но се надявам да опитате да си направите и да го видите на живо.

dscf5211

Вашият коментар