Поставки за бижута от глина

Отново идва ред за поставки за бижута, този път от полимерна глина. Ами така се получава, когато човек има доста и се чуди къде да ги съхранява, така че хем да са под ръка, хем да не са навсякъде, където се обърнеш.

Едната поставка е предназначена специално за пръстени, а другата – за пръстени, малки обеци и други.

Това всъщност е първият път, в който аз самата използвам полимерна глина и малко се притеснявах, но работата с глината се оказа по-лесна, отколкото си мислех.

Ето какво ще ви е необходимо за поставките:

полимерна глина

хартия за печене

боя и четка (по желание)

Аз използвах полимерна глина, която се пече. Не съм използвала досега такава, за която не трябва печене, но в интернет можете да намерите съвети за това как да я използвате, колко време трябва да съхне и т.н.

Аз избрах да използвам бяла глина, която след това боядисах, но вие можете да използвате и цветна, ако предпочитате.

Спрях се на такава глина, защото такава имаше в магазина за крафт материали, от който пазарувам. Не мога да кажа дали е най-добрият избор, но при мен се получи.

DSCF3469

За направата на двете поставки за бижута ми трябваше общо половината от тази – т.е. по една четвърт.

Казвам това, тъй като глината е доста твърда и за да оформите това, което искате, е добре да я размекнете малко с ръце първо, така че с колкото по-малко количество работите, толкова по-лесно ще е.

Започнете да размачквате глината в ръце като пластелин. Не е нужно обаче да стане толкова мека, колкото него. Достатъчно е да я оформите като топка.

DSCF3471

След като вече имате топче, започнете да го оформяте в желаната форма.

За поставката за пръстени оформете конус. Имайте предвид, че колкото по-тънки са пръстите ви и съответно колкото по-малки са пръстените ви, толкова по-тънка е добре да е поставката в горната част – около две трети от дължината. В противен случай ще можете да сложите върху нея само няколко пръстена, които ще стоят най-горе.

DSCF3476

DSCF3475

След като оформите поставката, оставете я настрана, но изправена.

За другата поставка отново размачкайте глината, докато се получи топче. След това можете да го разточите леко със специалната за целта точилка или малка стъклена бутилка например. Можете да работите и само с ръце. Аз направих моята само с ръце и се получи.

Оформете кръг. Ако работите с ръце, леко изтегляйте и приглаждайте кръга, докато не се получи с равномерна дебелина. Загладете леко краищата.

DSCF3478

Ако искате да се получи съвсем прецизен кръг, можете да изрежете с формичка за сладки или чаша.

Поставете получения кръг в чаша, която може да се постави безопасно във фурната. Аз исках моята поставка да не е с прав ръб, а да е вълниста, затова леко прищипах на места и оформих вълничките с ръце, след като глината вече беше в чашата.

Ако предпочитате прав ръб, пропуснете тази стъпка. Уверете се обаче, че глината е застанала правилно в чашата и дъното ѝ се получава плоско. Ако не е съвсем перфектно, по време на печенето ще може да се направят леки корекции.

DSCF3479

Сложете готовите поставки в тава, като под тази за пръстени сложете малко хартия за печене, а другата сложете заедно с чашата.

Загрейте фурната до посочената на опаковката на глината температура и печете според указанията.

За глината, която аз използвах, температурата е 110° C и се пече 30 минути.

След около десетина минути внимателно извадих поставката от чашата, за да се уверя, че стои права. След това я оставих да се пече без чашата. Ако смятате, че при вас не е необходимо, пропуснете тази стъпка.

След 30 минути печене ми се стори, че глината все още не е твърда, затова оставих да се пече още малко. Докато е гореща обаче, глината е леко еластична. Когато изстине, се втвърдява напълно.

DSCF3483

След като са вече изстинали, можете да ги оцветите с акрилна боя или да нанесете гланц, ако желаете.

Аз реших да оцветя моите с бронзова боя и тънка четка. За точките използвах гумичка върху молив, която топвах в боята. Ако правите точки, не прекалявайте с количеството боя, за да се запази формата.

Ако все пак някъде има по-голямо количество боя, можете внимателно да я разпределите в рамките на точката с тънка четка или клечка за зъби.

DSCF3487

DSCF3488

Реших да боядисам поставката за пръстени по диагонал. За целта си помогнах с молив, като леко очертах линията, по която да нанеса боята.

DSCF3492

Оставете да изсъхне много добре. Ако е необходимо, боядисайте отново, за да се получи равномерен цвят.

Поставката под формата на чинийка напръсках с лак, предназначен за различни повърхности, за да се гланцира. Другата поставка оставих матова. Ако слагате лак, нека да е след пълното изсъхване на боята. Използвайте малко количество и оставете да изсъхне според указанията или поне няколко часа, дори денонощие за по-сигурно.

DSCF3493

Поставките са напълно готови.

DSCF3500

DSCF3498

А ако имате нужда от още идеи за поставки за бижута, непременно погледнете тези предложения – за обеци и за украшения за врата:

DSCF3062

DSCF2694

Вашият коментар