Подложки за чаша от плат

Коледният маратон продължава с идея за подложки за чаша от плат.

Те са практични, но могат да са и чудесно допълнение към коледния декор, а защо не и подарък. Главното е да изберете плат с коледен мотив.

Аз се спрях на каре, защото свързвам този десен с Коледа, но вие можете да изберете всякакъв плат, какъвто ви дойде наум. Все пак е добре да е по-плътен, тъй като ще се използва за горещи напитки, но в тази посока ще помогне и ватата, която също ще използваме.

И така.

Ще ви трябват 8 еднакви квадратни парчета плат и 4 парчета вата със същата големина. Моите парчета са с големина 10 см, като подложките стават малко по-малки, заради зашиването. Можете да изберете и други размери, каквито предпочитате.

dscf5142

Отделете парчетата плат две по две, като ги обърнете с лицевата страна навътре. Отгоре поставете парчето вата и закрепете всичко с топлийки, особено ако ще шиете.

dscf5143

Можете да използвате и лепило за плат или дори силиконов пистолет, но с шиене ще станат много по-издръжливи, а няма да ви отнеме толкова много време да ги направите, особено ако имате шевна машина.

Зашийте парчетата от всички страни, като оставите само малък процеп.

dscf5146

dscf5147

Отрежете връхчетата, като внимавате да не отрежете и зашитото. Това е нужно, за да се изпънат по-добре ръбовете.

dscf5149

Обърнете подложките, като си помагате с молив или четка, за да изпънете добре крайчетата, но внимавайте да не пробиете плата.

dscf5150

Изгладете подложките, като притискате леко ютията, за да се изпънат добре. Можете и да пропуснете тази стъпка, но ви съветвам да не го правите, защото крайният резултат ще е много по-добър.

Остава да зашиете празното място, което оставихме и по желание да направите декоративен шев. Аз правя двете заедно. Започнете да шиете от мястото на отвора и по цялата подложка, докато не стигнете отново до същото място. Така отворът ще е затворен, а подложката ще изглежда много по-добре.

dscf5157

Това е всичко. Можете да ги използвате веднага, могат и да се перат, но препоръчвам да е на ръка все пак, за да е по-внимателно.

dscf5161

dscf5165

Друг добър вариант за коледни подложки за чаша са тези от мъниста.

dscf5020

Вашият коментар