Подложка за мишка от мъниста

Време е за нов проект „Направи си сам“ с мъниста. Този път реших да направя подложка за мишка.

Хубавото на това начинание е, че можете да изберете какъвто искате дизайн, така че да внесете малко разнообразие на бюрото си.

Припомням, че става въпрос за мъниста от мек полимер, които се подреждат върху специална основа, така че да се получи някаква форма, след което се изглаждат с ютия, за да се слепят мънистата.

Повече подробности можете да видите в предишния ми пост на тази тема, където ви показах как можете да си направите подложки за чаши от мъниста.

DSCF3627

Подложката за мишка ще направим по много сходен начин, като ще използваме по-голяма основа за мъниста.

dscf4806

Показвам ви направо крайния дизайн, който можете да повторите. Можете, разбира се, да изберете и дизайн по свой вкус в интернет.

След като сте избрали дизайна, наредете мънистата. Това ще отнеме известно време, особено ако дизайнът е по-сложен. Мога единствено да ви посъветвам да бъдете внимателни и да имате наблизо пинсета, която може да ви помогне за корекции или за поставянето на мънистата като цяло.

dscf4800

След като сте готови с подреждането на дизайна, поставете отгоре хартия за печене и гладете с ютия няколко минути, като покривате цялата повърхност.

dscf4801

Бих ви посъветвала да наредите модела върху подложката направо на мястото, където ще се глади, за да не се налага да я местите. Причината е, че има голяма вероятност да съборите част от мънистата и да трябва след това да правите корекции.

Ще познаете, че гладенето е достатъчно, като видите, че дизайнът се отбелязва изцяло върху хартията за печене – това означава, че всички мъниста са се залепили.

dscf4802

Съветвам ви да не бързате да отлепяте хартията, а внимателно да обърнете цялата подложка и да отстраните основата.dscf4804

Използвайте ново парче хартия за печене, за да изгладите и обратната страна на подложката.

dscf4805

Ако се налага, нанесете корекции, като изгладите още веднъж с ютията. Основната ви цел е да са изгладени всички мъниста, така че подложката да остане цяла, и да гладите достатъчно и равномерно за добър резултат. Не прекалявайте с времето за гладене обаче, тъй като може подложката да стане много тънка или цветовете да започнат да се преливат.

Изчакайте няколко секунди след приключване на гладенето. С лекото изстиване на материала, хартията сама ще започне да се отлепва.

Премахнете я внимателно и сложете няколко книги или друг подходящ предмет върху подложката, за да не се огъне, докато изстива.

Изчакайте 5-10 минути. Това време би трябвало да е напълно достатъчно за изстиването на подложката.

Остава да залепите малки гумени крачета. Можете да ги намерите в някои железарии или магазини за домашни потреби. Целта е подложката да не се плъзга и да можете да движите свободно мишката по нея.

dscf4808

Залепете крачетата със силиконов пистолет или бъросъхнещо лепило. След като те са закрепени добре, подложката е готова за използване.

dscf4811

 

Вашият коментар