Подложи за чаша с коледни мотиви

Коледният маратон продължава с тези симпатични подложки за чаша с коледни мотиви.

Те са направени от мъниста, които се гладят. Вече съм споменавала за този тип мъниста, затова няма да давам твърде много информация сега, но ще оставя линк към първата ми публикация, в която използвам такива мъниста. Там можете да получите повече информация.

Мъниста от този тип по-рядко се срещат в България, но вече се намират – онлайн и в някои магазини за домашни потреби, както и в „Икеа“. Аз имам комплекта от „Икеа“ и очаквам доставка на мъниста, които си поръчах от Amazon – там има голямо изобилие. Давам повече подробности, защото няколко души вече проявиха интерес, а тук информацията е събрана на едно място.

И така.

Спрях се на два цвята за подложките – бял и червен, и избрах мотиви, които се допълват, без да са еднакви. Можете да повторите моите, ако ви допадат, или да потърсите други в интернет.

Мотивите, които съм избрала, са като тези по коледните пуловери, което ми се стори много добър вариант. Според мен са идеално допълнение към коледния декор, както и чудесен подарък.

Използвах квадратната основа за мъниста, но по желание можете да използвате и кръгла, просто ще трябва да изберете друг подходящ мотив.

Самата технология е много проста – след като изберете мотив, подреждате мънистата по според модела върху основата. Показвам направо четирите варианта:

dscf4896

dscf5017

dscf5016

dscf5015

След като наредите мънистата, поставете отгоре парче хартия за печене или хартията за гладене, с която идват някои комплекти мъниста, и гладете, докато мънистата не се съединят.

На някои места се препоръчва използването на средна температура, аз гладя на най-високата температура и не съм имала проблеми, но все пак зависи от ютията.

Гладете, като движите ютията, докато не видите, че цялата рисунка се отбелязва, а мънистата са леко слети. Не е нужно да гладите дълго, а крайния резултат ще зависи именно от това. Имайте предвид, че ако гладите повече, очертанията леко ще се размият – идеята е да спрете, преди да се случи това, но да гладите достатъчно дълго, за да се разтопят малко мънистата и да се слеят.

Звучи сложно, но доста бързо се установява нужното времетраене на гладенето, просто опитайте.

dscf4905

Когато е готова едната страна, изчакайте няколко секунди, за да се охлади леко и отлепете хартията. След това обърнете подложката и изгладете от обратната страна по същия начин.

Отлепете хартията и оставете да изстине. Аз обичам в този момент да поставя нещо тежко върху подложката – няколко книги, например, за да не се промени формата, докато изстива.

След като изстинат, подложките са напълно готови.

dscf5020

dscf5027

Ако ви допада идеята, погледнете и досегашните идеи с мъниста – подложка за мишка и подложки за чаши с ябълка.

dscf4811

DSCF3627

Вашият коментар