Плетена кошница с омбре ефект

Вече официално е пролет и това, с което май задължително я отбелязваме, е пролетно почистване.

Може да не е най-любимото занимание на всеки, но определено е полезно. Освен самото по-мащабно почистване, то е и времето, в което успяваме да се отървем от доста непотребни вещи и да пренаредим оставащите.

За добра организация, която изглежда и много красиво, използвам различни симпатични панери и кошници.

Такъв е примерът и за тази кошница, която ще ви покажа днес – тя е практична, бърза за изработка и много удобна.

В зависимост от това колко бързо плетете на една кука, ще ви отнеме от час до 2-3 часа. Ако сте съвсем начинаещи, може да отнеме и повече, но не се отказвайте.

За кошницата ще ви трябват 4 гранчета по 50 г (по 55 метра всяко) или повече, ако искате кошницата ви да стане по-висока. Преждата, която използвам аз, е подобна на тази, която се получава от ленти тениска или друг текстил. Тя 70% памук и 30% полиестер.

Тя е по-мека и затова използвам два ката при плетенето на кошницата.

Пиша това, за да можете ако използвате друг вид прежда, да направите необходимите промени в количеството, което ще ви е необходимо.

Ще са ви необходими три цвята, като от най-тъмния ви трябват две гранчета. Причината е, че цялото дъно е от най-тъмния цвят и ако не се използва двойно количество, този цвят няма да се вижда изобщо отстрани. Това е и причината да не използвам четири цвята – най-тъмният остава на дъното и няма да се вижда така или иначе.

Колкото по-близки са трите цвята, по-плавен ще бъде омбре ефектът. Изработката в няколко цвята е по желание, разбира се. Можете да я изплетете и от 4 гранчета в избран от вас цвят.

DSCF3635

Плетенето през цялото време става с двойна нишка. При първия цвят използвайте направо двете гранчета, а при останалите ще се наложи да ги разделите на две, преди да започнете.

Куката, която използвам, е №10, но ако плетете с различна прежда, съобразете куката с нея.

Правя уточнението, че на снимките, на които показвам началото на кошницата, използвам една нишка, за да се вижда по-добре. В крайния си вариант обаче кошницата е изплетена с двойна нишка.

И така, за да започнете кошницата, поставете двете нишки от най-тъмния конец върху дланта си и направете примка, както е показано на снимките.

DSCF3637

DSCF3638

При премятането краят на конеца трябва да остане от дясната страна.

След това промушете куката през примката и извадете първата бримка и я изплетете.

DSCF3639

DSCF3640

Изплетете 7 бримки, като ги захващате през кръга.

DSCF3641

Погрижете се краят на конеца да се показва след изплитането на седемте бримки. Стегнете конеца и ще се образува кръгче. Съединете последната бримка с началото, за да се затвори кръгът.

Започнете новия ред, като изплетете първо бримки като синджирче – една над друга.

DSCF3644

След това плетете по две бримки във всяка бримка от предишния ред.

DSCF3646

Завършете реда, като съедините последната бримка с първата от реда. DSCF3647

Изплетете отново две бримки на синджирче и започнете следващия ред.

Изплетете две единични бримки и след това една двойна – две бримки в третата бримка от предния ред.

DSCF3648

Всеки следващ ред започвате по този начин – с две бримки на синджирче, след което редувате 3 единични и една двойна, 4 единични и една двойна и т.н., докато не стигнете до големината, с която искате да е кошницата.

В моя случай стигнах до 7 единични и една двойна бримки.

След като достигнете желаната големина на дъното изплетете новия ред само от единични бримки, без да започвате със синджирче. Имайте предвид, че в крайния си вариант дъното на кошницата ще е малко по-голямо от това, което виждате на този етап.

DSCF3653

Когато завършите реда, ще видите, че вече започва да се образува ръб и плетете страните на кошницата.

DSCF3654

Оттук до края плетете само единични бримки.

Продължете с плетенето, докато не получите ръб от няколко сантиметра.

След това обърнете дъното, така че това, което сте виждали до момента, да остане от долната страна. Това няма да промени начина на плетене, нито посоката, в която плетете. Просто продължете по този начин до края.

DSCF3657

Ако обръщането на плетката ви обърква, оставете го за най-накрая.

Когато приключите с първия конец, продължете с втория, а след това и с третия. Започнете с най-тъмния, продължете с по-светлия и завършете с най-светлия конец.

За да започнете да плетете с нов конец, просто завържете краищата на стария и новия конец и ги издърпайте от вътрешната страна на кошницата, за да не се виждат отвън.

DSCF3658

Когато и третият конец е напът да свърши, завършете като промушите конеца от вътрешната страна и го промушите през няколко бримки надолу. Накрая направете възел.

С това кошницата е напълно готова.

DSCF3666

Вашият коментар