Обновете дома си в 5 стъпки

hare-4093851_1920

Кризата с коронавируса затвори много от нас по домовете ни. Така дори и да обичате да си стоите вкъщи, може би имате нужда от промяна.

Тъй като не знаем колко време ще продължи тази ситуация, моето предложение е за малки или по-големи промени в дома, които да ни помогнат да погледнем обстановката с нови очи. След няколко дни е и Великден, така че моментът е чудесен да внесем малко повече цвят и красота в дома си.

Разместете мебелите

Тази промяна е най-трудоемка, но и има най-голям ефект за обновяването на един дом. Аз обичам дома си и подредбата, която съм направила, но понякога ми омръзва и имам нужда от промяна. Често правя такива промени и сезонно, а и сега е идеален момент за това. Може би сте изморени и не ви се занимава – добре, няма проблем, но ако опитате, ще постигнете голям резултат. Включете и цялото семейство – ще е чудесно нещо, което можете да направите заедно, а и ще разнообразите ежедневието си със сигурност.

Започнете от големите мебели – освен че заемат най-много място, те често са и първото нещо, което виждате, когато влезете в една стая – диван, легло, библиотека. Помислете как можете да ги разположите по различен начин – например как ще изглежда стаята, ако диванът ви гледа в обратна посока. След това намерете място и на останалите мебели. Може дори да прехвърлите някоя по-малка мебел от една в друга стая – така промяната ще е дори по-голяма.

Дори и след месец да решите, че предишната подкредба ви харесва повече, чудесно, върнете всичко на мястото му. Но може и да откриете, че така подредбата ви допада много повече и е по-функционална за семейството ви.

Добавете нов цветен акцент

Това изглежда като невъзможна задача в момента, но всъщност изобщо не е така, особено ако мебелите ви са в по-неутрални цветове. Не е нужно и да правите някакви покупки. Добавете цветни възглавнички на леглото и дивана. Използвайте останало парче плат или дори шал, който временно може да се превърне в калъфка. Добавете цветно одеяло.

В банята и кухнята можете да добавите различен течен сапун или препарат за съдове, както и различни на цвят кърпи, ако имате такива.

Ако не можете да направите в момента никоя от тези промени, нарисувайте нещо или използвайте рисунки на децата. Доказано е, че арт терапията помага в моменти на стрес и тревожност. Спрете се на един или няколко цвята и нарисувайте по нещо, което да закачите на различни места в дома си или върху хладилника например. По същия начин можете да поставите на видни места любими снимки или да принтирате картини.

Цветя

Ако вече имате цветя вкъщи, знаете каква голяма промяна внасят в един дом. Аз лично съм голям любител на цветята и за мен със сигурност те внасят в дома живот и красота. В много супермаркети вече можете да намерите цветя – букети или в саксия. Ако нямате голям опит с отглеждането на растения, може би имате изкуствени цветя, останали от минали години. Сложете вази във всяка стая, дори в банята.

Ако все пак решите да пробвате с истински цветя, спрете се на растения, които се отглеждат по-лесно. Направете си кът с билки в кухнята или мини градина на терасата.

Добавете украса от подръчни материали

Няма как един от съветите ми да не е да си направите някаква украса. Да, не всеки има големи запаси от материали, но може и да успеете да си направите нещо весело от подръчни такива. С наближаването на Великден идеи в тази посока очаквайте и от мен, а дотогава вижте секцията за празника в сайта.

Аромат

Не забравяйте и един лесен, но много ефектен начин да създадете хубава атмосфера в дома си – с аромат. Запалете ароматна свещ или направете бисквитки – ароматът ще се задържи с часове. Можете да използвате и аромалампа с любимите си етерични масла.

Надявам се с тези лесни идеи да успеете да добавите уют в дома си и да разнообразите обстановката. А ако имате други идеи, ще се радвам да ги споделите в коментар.

Вашият коментар