Нестандартна мартеница за дома

Отново е 1 март и отново всичко изведнъж ще се обагри в бяло и червено. Традициите може и да не са това, което бяха, но има нещо много хубаво и топло в тях. Пък и независимо каква е температурата навън, вече е март и пролетта е във въздуха.

Въпреки че още след няколко дни вече ще забравяме да си слагаме мартениците или ще си оставим само 1-2, за да уважим традицията, не е лошо да имаме вкъщи едно малко напомняне за всички хубави неща, които идват заедно с пролетта. Ето защо днес ще ви покажа как да си направите тази мартеница, която можете да окачите в дома си.

Тя не е точно традиционна, но какво пък – традициите не са това, което бяха, пък и защо непременно трябва да са.

За мартеницата ще са ви необходими бяла и червена прежда с избрана от вас дебелина, ножица и малък обръч – за целта можете да използвате гергеф или друг обръч, който ви се намира, както и да си направите от тел.

Мартеницата може да изглежда трудна за изработка, но обещавам, че всъщност е много лесно и не отнема много време.

DSCF3502

Частта, която отнема най-много време, е всъщност да увиете обръча с бяло или червено.

DSCF3507

Добре е да започнете от тази част, която ще стои отгоре накрая. Така лесно ще се прикрият разни малки несъвършенства или краят на конеца например.

От другата прежда отрежете осем конеца. Трябва да са толкова дълги, че да са поне четири пъти по-дълги от диаметъра на обръча, с който работите, дори и малко повече, всичко излишно ще бъде отрязано накрая.

Хванете всеки конец по средата и поставете примката върху обръча.

DSCF3510

След това прокарайте целия конец през примката.

DSCF3511

Закачете по този начин всички осем конеца. Така ще имате общо 16 за работа.

Разделете конците на две и започнете с връзването. Вземете първия конец от лявата страна и го завържете последователно за всеки конец до средата – т.е. с останалите седем от лявата страна.

DSCF3514

Повторете същото от дясната страна, като вземете крайния конец и го завържете за всички конци последователно до средата. Завържете накрая двата конеца, които се срещат по средата.

DSCF3515

Повторете тази стъпка още веднъж – вземете крайните конци и връзвайте последователно с всеки следващ конец, докато не се срещнат по средата.

DSCF3548

Ако сте пораснали през 90-те години на миналия век и сте си плели доста популярните по онова време гривни от конци, вече вероятно се ориентирате каква е логиката на връзването. Ако ли не, просто опитайте, като следвате стъпките и ще видите, че не е толкова объркващо, колкото звучи.

Следващата стъпка също ще е много позната на всички, пораснали през 90-те. Разделете всички конци в групички по 4. След това направете по един възел във всяка групичка – хванете по два конеца във всяка ръка и направете възел. Повторете същата стъпка като оставите настрана крайните конци и завържете на възел съседните един за друг, както е показано на снимката.

DSCF3549

Повторете отново, като този път оставите по две групички конци от двете страни.

DSCF3551

Накрая завържете двете групички по средата. Трябва да се получи форма на обърнат триъгълник.

DSCF3552

Сега повторете отново първата стъпка от връзването – вземете крайния ляв конец и го завържете за останалите последователно, докато стигнете до средата. Повторете от дясната страна, завържете двата конеца и направете още един ред по същия начин.

DSCF3553

Това е целият мотив. Продължете с връзване на възелчета, след това отново два реда от по-плътното връзване, докато не стане достатъчно дълго, за да достигне до противоположния край на обръча. Броят на мотивите ще зависи от големината на обръча.

Накрая завържете конците за долната страна на мартеницата, като опънете леко, за да се вижда добре мотивът. Изрежете излишната дължина от конците. Получава се интересно, ако се изрежат отново като обърнат триъгълник в долната част.

В горната част поставете малка примка, за да можете да закачите мартеницата.

DSCF3557

И докато сме на първомартенска вълна, не пропускайте да погледнете и тези лесни, но ефектни мартеници гривни, както и тази симпатична свещ мъфин в бяло и червено, която също може да стане един нестандартен подарък за 1 март или пък да допълни празничната атмосфера в дома ви.

DSCF3546

DSCF3452

Вашият коментар