Направи си сам градински фенер

Какво по-хубаво в топлите вечери от това да седнеш в градината (или на терасата) с приятели на по чаша бира или вино. Още повече, че след като изпратихме август, тези вечери вероятно вече се броят на пръсти.

Освен добрата компания обаче, това, което допринася за хубавото настроение, е и приятната обстановка. Именно затова ви показвам днес този много лесен за направа, но и също толкова ефектен градински фенер. Ако ви харесва, можете с него да украсите и дома си, разбира се.

Ето и какво ще ви е необходимо:

стъклен буркан

канап

ножица

тел

клещи

свещ

DSCF2377Можете да използвате буркан с избрана от вас форма и големина. Аз направих два фенера, за да ви покажа два различни варианта. Начинът на направата им обаче е идентичен.

Започнете с измерването на едно по-късо и пет (или повече в зависимост от големината на буркана) парчета канап.

Малкото трябва да е с големина приблизително колкото обиколката на буркана в долната му част.

DSCF2382

Останалите парчета канап трябва да са с дължина 4 пъти височината на буркана. Мерките са приблизителни, защото накрая можете да изрежете излишното. Важно е обаче все пак дължината да е достатъчна.DSCF2385

След като отрежете необходимия канап, прегънете на две дългите парчета и завържете двата края на късото парче, така че да се получи кръг.

След това завържете средата на дългите парчета за кръгчето от канап, както е показано на снимката. DSCF2387Това, което ще се получи, е кръгче от канап със завързани на пет места парчета, като ще имате общо десет конеца, с които да работите.

Поставете буркана в центъра и започнете да връзвате съседните въженца едно за друго, като оставяте по 1-2 сантиметра разстояние от предишния възел.

DSCF2390За да видите по-добре как точно трябва да стане това, погледнете на двете снимки по-долу, където се вижда точно какво трябва да се получи. Заснела съм начина на връзване с прав конец, за да е по-прегледно, но по същия начин се връзват и въженцата около буркана.

DSCF2427Това е самото начало на модела. Можете да направите колкото искате реда. „Плетката“ може да е по-ситна или не, зависи на какво разстояние от възелчетата на предишния ред завързвате новите.

DSCF2431Продължете по този начин, докато не стигнете го гърлото на буркана. Имайте предвид, че „плетката“ няма да бъде точно по него, а ще стои по-широко, но това ще се оправи, когато конецът се опъне нагоре.

DSCF2397Когато стигнете до гърлото на буркана, отрежете още едно парче канап, което трябва да е малко по-голямо от гърлото на избрания от вас буркан.

След това поставете новото парче около гърлото на буркана и започнете да връзвате два по два конците за него. След като завържете всички конци, завържете и новото парче около гърлото на буркана, както е показано на снимката. Изрежете всички ненужни части от канапа над последния възел.

DSCF2400Ето това е, което трябва да се получи:

DSCF2402Можете да оставите фенера така или да увиете малко канап около гърлото. Аз избрах втория вариант, но ако предпочитате, можете да го оставите така и да преминете нататък.

Това, което остава, е дръжката на фенера. За да го направите, ви трябва парче тел, което да е достатъчно дълго, за да стане дръжката толкова голяма, колкото ви харесва, и да има малък излишък, за да закачите дръжката за самия фенер.

Можете да си отрежете колкото тел ви е необходимо с помощта на клещите. Също с тяхна помощ огънете парчето тел във формата на полукръг.

DSCF2407Ако сте омотали канап около гърлото на буркана, това ще е мястото, за което ще закрепите дръжката. Ако сте решили да не омотавате канап, тогава закрепете дръжката за парчето канап, което е омотано около гърлото като завършек.

Проврете последователно двата края на парчето тел от вътрешната страна на канапа и завийте нагоре и навътре края, така че да е закрепено добре.

DSCF2410

Така фенерът ви е напълно готов.

DSCF2418

Можете да поставите вътре чаена свещ или да използвате изкуствена. Вторият вариант е по-добър, защото бурканът няма да се нагрява. Можете да намерите изкуствени свещи в магазините за домашни потреби и дори в някои супермаркети.

DSCF2421

Вашият коментар