Морска свещ с омбре ефект

Време е да се настройваме на тема лятна почивка, макар че със сигурност има и такива, които са успели вече да отидат на море. Ако е така, то това е идеалният начин да продължите да си мислите за морето и да останете на морска вълна и след почивката.

За останалите, в това число и за мен, това е хубав начин да се настроим за предстоящата почивка, която вече наближава (дори и да сте я планували през септември).

Реших първата стъпка да е морска свещ с омбре ефект.

От самото начало трябва да предупредя, че тъй като използвам картонена чаша за направата на свещта, не съм снимала част от стъпките, защото просто няма как да се видят.

В същото време обаче мисля, че стъпките не са трудни и се повтарят, така че се надявам да се разбира и без много снимков материал.

И така, за свещта ще ви трябват картонена чаша в избран от вас размер, син и зелен пастели, фитил и восък, както и етерично масло или аромат за свещи по желание.

Аз използвах малка картонена чаша, но ако решите, можете да използвате и по-голяма, като използвате същите стъпки.

DSCF3948

Залепете с помощта на силиконов пистолет, бързосъхнещо лепило или малко разтопен восък (първите два варианта са по-стабилни) фитила за дъното на чашата.

DSCF3949

Разтопете восъка на водна баня. За целта аз използвам консервна кутия, която поставям в тенджера с вода на прага на кипенето.

Препоръчвам ви да използвате една мярка, с която да поставяте восък, така ще ви е малко по-лесно да слагате еднакво количество, но можете да мерите и на око, особено ако не държите ивиците да са с една и съща ширина.

Можете да използвате и восък от свещ – така също лесно ще можете да си отделите еднакви количества восък за всяка стъпка.

Разтопете една мярка восък – моята е от около 25 г восък. В него сложете син пастел, към който прибавите и малко зелен пастел – целта е да имитираме възможно най-точно цвета на морската вода, но по желание можете да използвате и други цветове.

Не посочвам точно количество пастел, защото има голямо значение какъв е комплектът, с който разполагате – те са с различни нюанси и са различно наситени. Моят съвет е все пак ако можете, да не използвате много ярки цветове и да наблегнете на по-студени. Така или иначе, омбре ефектът ще се получи.

Използвайте дървено шишче, за да разбърквате восъка и пастелите до пълното им стопяване. Някои пастели се топят малко по-трудно, но не се притеснявайте – ще се стопят, просто им трябва повече време.

Имайте предвид, че това е най-тъмният цвят, който ще използваме, така че нека бъде по-наситен. Трябва да вземете под внимание още, че при изстиването на восъка по-късно цветът става малко по-светъл от първоначалния, особено ако разтапяте свещ.

Когато восъкът и пастелите се стопят, прибавете аромата – аз използвах смес от ягода и мента, но вие можете да използвате какъвто аромат харесвате или какъвто имате под ръка. Няма голяма разлика в използването на специалните аромати за свещи и етеричните масла, тя е основно в самите аромати.

Налейте половината от разтопения восък в чашата и оставете да изстине. За да се случи това по-бързо, сложете чашата в камерата/фризера. Така ще отнеме няколко минути, докато иначе би отнело поне половин час, още повече като се има предвид каква е температурата навън. Това ще помогне и за по-бързото завършване на топенето на восъка – няма да се налага да прекъсвате, за да изстине восъкът, след което да загрявате вода наново.

Докато восъкът изстива, сложете още една мярка восък в съда, в който разтапяте восъка, и оставете да се разтопи отново на водна баня. След като се разтопи, прибавете отново малко етерично масло, за да стане цялата свещ ароматизирана.

Излейте половината от восъка в чашата и повторете стъпката колкото пъти е необходимо, за да се напълни чашата – изливайте половината от разтопения восък и прибавяйте още една част восък и етерично масло.

Така цветът ще изсветлява постепенно. Когато наближите ръба на чашата, можете да сложите половин мярка восък, а не цяла.

Докато новият восък се топи, поставяйте чашата в камерата/фризера, но изливайте нов восък, само ако предишният се е втвърдил напълно, или поне се е образувал стабилен втвърден слой на повърхността, за да не се смесят цветовете.

Нека при наливането на последната доза в чашата да остане около един сантиметър от ръба, за да може след това лесно да се махне самата чаша.

DSCF3952

Оставете восъка да изстине напълно – ако нямате търпение, можете да го оставите в хладилника. Ще разберете, че е напълно изстинал, когато чашата е напълно твърда и при лек натиск формата й не се променя.

Ако восъкът е изстивал в хладилник, оставете го за около половин час и извън хладилника, за да се приближи температурата до стайната.

Разрежете с ножица на 2-3 места чашата и внимателно я отстранете.

DSCF3953 – Копие

При това изпадат малки парченца восък, затова е добре да го направите над защитена повърхност. Отрежете и излишния фитил.

DSCF3962 – Копие

Восъкът не изстива напълно равно, но това според мен дава допълнителен морски ефект. Все пак можете да изгладите някои неравности и дефекти с помощта на салфетка. От топлината на ръцете ви и от търкането повърхността на восъка ще се размекне леко и това ще помогне при заглаждането.

Така свещта е напълно готова.

DSCF3967 – Копие

Аз реших да поставя върху малко подносче с пясък и мидички за още по-голям морски ефект.

DSCF3975

Ако ви допада идеята, не пропускайте да погледнете (или да си припомните) някои от другите морски свещи, за които ще оставя линкове.

Свещ с омбре ефект от пясък

DSCF2325

Свещ в мидена черупка

DSCF2311

Вашият коментар