Мартеница с дантела

DSCF7935

Остават само няколко дни до 1 март, затова бързам да ви покажа още една идея за ръчно изработена мартеница.

Този път идеята ми е за мартеница гривна, а необичайна я прави това, че е направена с помощта на дантела.

За направата на тази мартеница ще ви трябва лента дантела. Аз използвам памучна дантела. Можете да намерите такава в магазините за хоби материали, кинкалериите и в някои магазини за прежди.

Можете да изберете какъвто желаете вид на дантелата, но за да се получи точно тази мартеница, е добре да има дупчици по протежението на лентата.

DSCF7921

Отрежете си необходимата дължина – можете да използвате своята китка като мярка и да добавите или премахнете от дължината в зависимост от китката на човека, за когото ще е предназначена.

Ще ви трябва и шнур от усукан бял и червен конец. Можете да си направите сами или да се изхитрите (както направих аз) и да си купите готов.

DSCF7922

Нанижете шнура през отворите на дантелата – на едно или повече места в зависимост от вида на дантелата, както е показано на снимката. Можете да използвате и игла, но при мен се получи лесно и само с пръсти. Отрежете излишния шнур.

DSCF7925

Подгънете леко двата края и зашийте, като преминете с иглата и конеца и през шнура, за да се застопори на място. Преди зашиването можете да наложите отново мартеницата, за да промените дължината, ако е необходимо, преди да направите подгъва.

DSCF7929

Зашийте секретно копче – можете да намерите такова във всички магазини за конци и прежда. Зашийте първо горната част, а след това наложете отново мартеницата и зашийте долната част на подходящо място.

С това мартеницата е готова.

DSCF7932

DSCF7935

Не пропускайте да видите и другите ми предложения за ръчно изработени мартеници, които са събрани в едноименната категория в горната част на сайта.

Вашият коментар