Мартеница ключодържател

Днес ще ви покажа и още една много лесна мартеница, която можете да направите за минути и в същото време ще е малко по-нестандартна. Това е мартеница ключодържател.

Харесвам тази идея, защото няколко дни след 1 март човек често забравя да слага отново мартениците всеки ден, а ако са вече на ключодържателя му, този проблем отпада изцяло.

Ще ви покажа и най-лесният според мен начин да си направите помпон, който е основата на мартеницата.

Вземете парче картон. То трябва да е правоъгълно, а размерът му ще зависи от големината на помпона, който искате да направите. Все пак нека да е малко по-голям, за да имате възможност спокойно да режете и оформяте, за да получите добър краен вариант.

DSCF5523

Прегънете парчето картон на две.

DSCF5524

В сгъвката поставете конец – най-добре от преждата, която ще използвате за мартеницата. Вместо това можете да поставите и вече усукани бял и червен конец, ако това е крайният вариант, към който се стремите.

DSCF5525

Хванете с пръст края на преждата и започнете да я навивате около картона. Нека не е много стегнато, за да можете след това лесно да извадите преждата.

DSCF5526

След като навиете достатъчно прежда, хванете конеца в сгъвката и го завържете леко, така че навитата прежда да остане около него.

DSCF5527

DSCF5528

Измъкнете преждата от картона и завържете конеца от сгъвката здраво.

DSCF5529

DSCF5530

След това с остра ножица разрежете бримките, които се получават, за да получите помпон в съвсем суровия му вид.

DSCF5531

Остава да оформите помпона с ножица, като внимавате да не отрежете и конеца от сгъвката.

DSCF5532

Колкото повече режете, толкова по-плътен и по-малък ще става помпона. Ако искате да получите помпон в бяло и червено, намотайте прежда в двата цвята върху парчето картон.

Ако пък предпочитате, винаги можете да си купите и готови помпони от магазините за хоби материали и тези за мартеници.

DSCF5552

След като имате желания брой, вземете халка за ключодържател – можете да използвате стара или да си купите от магазини за направа на бижута.

DSCF5551

Завържете помпоните така че да са с различна дължина и да се виждат. Аз реших моите да са от различна прежда и с различна големина.

DSCF5553

След като ги завържете и сте доволни от подредбата, мартеницата е напълно готова и можете да я закачите на ключодържателя си или да я подарите.

DSCF5557

За още лесни идеи за мартеници, погледнете тази мартеница гривна или предложенията от миналата година – за мартеници в последния момент и за мартеница за дома.

Вашият коментар