Мартеница венец

DSCF7915

В началото на февруари все казвах, че ми се иска да прескочим този месец и направо да минем към март и идването на пролетта. Е, да, март все още може да ни изненада неприятно, но така или иначе пролетта ще е много по-близо.

И докато си мечтаех, той февруари се изтърколи, изобщо не усетих кога.

Така или иначе март чука на вратата, а с него главоломно се увеличават и сергиите с мартеници по улиците. И да, човек може спокойно да накупи мартеници на килограм, но ако искате да направите нещо по-специално за близките си, можете лесно и без много усилия да им направите и ръчно изработени мартеници.

В следващите дни и аз ще ви покажа няколко идеи, а можете вече и да погледнете специалната категория „Мартеници“, в която са събрани предложенията ми досега.

Днес обаче реших да ви предложа мартеница за дома под формата на венец. Ако се чудите защо ви е и мартеница за дома, нека ви кажа моя отговор – за настроение. Вероятно мартениците за дома ще останат окачени само няколко седмици, но за мен това е първият ясен сигнал, че пролетта е близо.

За да си направите тази мартеница венец, ще ви трябва форма от стиропор. Можете да намерите такива в магазините за хоби материали. Хубавото е, че ще можете да си използвате формата и за други венци, пък и не са никак скъпи.

DSCF7911

Увийте целия венец в прежда – бяла, червена или комбинация от двете. Аз се спрях на последния вариант. Тук е обаче моментът да кажа няколко думи за преждата. Можете да използвате каквато имате под ръка или да си купите от всеки магазин за прежди. Съветът ми е да подберете бяла и червена прежда от един и същи вид или поне от една и съща дебелина на нишката. Така венецът ще изглежда много по-спретнат. Разбира се, ако целите да има различна текстура, подберете съвсем различни прежди – това също ще има своето очарование.

Друг съвет е за увиването на венеца да използвате прежда с по-дебела нишка, това ще улесни значително работата ви. Особено ако нямате голямо търпение за такива неща – колкото по-дебела нишка, толкова по-малко нерви.

Покрийте с прежда целия венец, като опитате да не я наслоявате много – това изисква известно търпение заради формата на венеца. Процесът може да ви се стори пипкав, но си пуснете един или два епизода от някой забавен сериал и няма да усетите кога сте завършили целия венец.

DSCF7912

След като покриете венеца с прежда, идва забавната част – украсяването му. Аз използвах усукан бял и червен конец и помпони в червено и бяло. Закрепете ги за венеца с конец или с помощта на силиконов пистолет. Ако искате да използвате формата и после, не прекалявайте с лепенето.

Ако искате сами да направите помпони, можете да видите лесен начин ТУК.

По желание можете да добавите и други цветове – жълто, синьо, зелено.

С това венецът е готов.

DSCF7915

Вашият коментар