Магнитна поставка за снимки и картички

Тъжно, но факт. Зимата започва най-усилено, точно когато празниците вече са свършили. Така цялото коледно настроение (доколкото го е имало) вече се е изпарило и ни остава само студът.

Същото се отнася донякъде и за декора у дома. Коледната украса вече е свалена, много, много рано е за някаква пролетна украса, особено като се има предвид колко е студено и заснежено навън.

Все пак обаче има възможност да разнообразим декора в дома си през зимата, без това да включва коледни звънчета. Ето един такъв пример – поставка за снимки и картички с формата на снежинки, вдъхновена от HDTV Handmade.

Ето какво ще ви е необходимо:

гипс

лепило C-200

силиконова форма

магнити

пластмасова чаша

DSCF3399

Поставката е от две еднакви части, които се слепват една за друга с помощта на магнити.

Силиконовата форма, която използвате трябва да е чиста и суха. С четка или памуче нанесете тънък слой олио или зехтин. Можете и да пропуснете тази стъпка, но тя е по-скоро за всеки случай – за по-лесното отлепяне накрая.

В моята форма има две двойки снежинки и две единични. Ако във вашата форма няма повтарящи се, ще трябва да направите формичките на два пъти.

Оставете формата настрана и пригответе сместа. Количеството ще зависи изцяло от формата, която използвате. Съветвам ви да започнете с половин чаша вода, към която на части да прибавяте гипс. Идеалният вариант е сместа да е малко по-рядка, но не прекалено. Трябва да е като сос. Към нея прибавете лепило C-200. То ще направи поставките по-здрави.

Тъй като сместа не е много гъста, ще имате повече време за направата на поставките, но все пак е добре да не чакате да засъхне, а възможно най-бързо да налеете сместа във формата.

При първия ми опит сместа се оказа по-гъста, отколкото трябва, което личи и на снимката.

DSCF3402

Добре е сместа да стига до едно и също ниво, за да са еднакви двете части от поставката.

За поставката ще са ви необходими магнити, които можете да намерите в книжарниците. По-лесно се намират магнити, които са залепени за пластмасово капаче.

DSCF3400

Ако не можете да намерите други, просто внимателно отлепете магнита от пластмасата с нож.

За поставянето на магнитите имате два варианта – да ги залепите, след като гипсът стегне напълно, или да ги поставите в сместа малко преди да стегне. Аз се спрях на втория вариант, но залепяне с бързосъхнещо лепило също ще свърши работа.

Преди да сложите магнитите обаче, се уверете, че се привличат, и ги поставете така, че тези страни да са една срещу друга.DSCF3406

След като гипсът се втвърди, извадете внимателно формичките и ги оставете да изсъхнат напълно за няколко часа.

DSCF3408

Поставките са напълно готови. По желание можете да ги оцветите с акрилна боя, но на мен ми харесва цветът, който се получава.

DSCF3435

Остава да изберете любими снимки или картички, които искате да изложите с тях.

DSCF3409

DSCF3411

DSCF3438

Всяка от частите може да се служи и за магнит върху хладилника например.

Ако ви допада работата с гипс, не пропускайте да погледнете и този интересен свещник под формата на възглавничка.

DSCF3377

Вашият коментар