Креативни начини за боядисване на яйца

DSCF3827

Отново е време за боядисване на яйца и да, въпреки цялата подготовка и нетърпението около предстоящите празнични дни, май настъпването на деня, в който трябва да се захванем с тази задача, малко ни изненада.

Или поне при мен се получи така. При това въпреки че бях мислила предварително варианти за креативни начини за боядисване на яйца, които да споделя с вас.

А причината за това е, че винаги ми е по-интересно да добавя нещо от себе си и да направя нещата по-различни, за да не са празниците едни и същи, защото кое му е забавното на това. Пък и нали знаете – традициите не са това, което бяха.

Избрала съм да ви покажа три креативни начина за боядисване на яйца. Тук е моментът да кажа, че за тях се използват лак за нокти и акрилна боя. Важно е да се отбележи, защото има предупреждения, че след това може да е опасно да се ядат така нашарените яйца.

Аз не съм сигурна дали е опасно, но ако решите, винаги можете да използвате тези яйца само за декорация или дори да ги продупчите и да извадите предварително вътрешността, като използвате само черупката.

Дори и да не се ядат накрая, смятам, че те определено могат да направят украсата и самият празник по-интересни.

Препоръчвам ви да използвате бели яйца, за да се вижда добре ефектът. Това важи особено за първото предложение.

И така. Започвам с боядисани яйца с мраморен ефект. Той се постига с помощта на лак за нокти.

Ще ви е необходима чиния за еднократна употреба – хартиена или пластмасова. Налейте в нея вода поне един сантиметър. Не ви препоръчвам да използвате по-дълбок съд, защото по този начин е много по-удобно, пък и лакът за нокти изплува на повърхността и не ви трябва голяма дълбочина в този случай.

Изберете един или повече на цвят лакове за нокти и капнете от тях по няколко капки във водата. След това с дървена клечка за зъби или дървен шиш внимателно размесете различните цветове.

DSCF3785

Вземете яйцето и го потопете леко във водата като завъртате или търкаляте. На практика ще трябва да оберете с яйцето лака за нокти по повърхността на водата. Имайте предвид, че трябва да работите сравнително бързо, защото лакът за нокти ще изсъхне. Освен това използвайте ръкавици.

DSCF3786

DSCF3787

За яйцата, които съм боядисала по този начин, използвах три цвята синьо за едните и синьо и зелено за другите. Експериментирайте с цветовете. Във всички случаи ще се получи интересен ефект.

Ако пък не се получи точно както искате, покрийте с ръкавица яйцето и леко притискайте. Ще се получи друг интересен ефект, който можете да видите при това яйце.

DSCF3795

Оставете яйцата да изсъхнат.

DSCF3810-1024x768

С лак за нокти можете да направите по-интересни и вече боядисаните яйца. За целта ще ви трябва малко парче дунапрен и лакове за нокти в избрани от вас цветове.

Поставете от всеки лак по малко върху лист хартия или хартиена/пластмасова чиния.

DSCF3813

След това топвайте гъбката във всеки цвят и с потупващо движение поставете цвета върху яйцето.

Интересен ефект се получава при използване на лакове в металически цветове или такива с брокат, както и с контрастни на първоначалния цвят на яйцето.

DSCF3816-1024x768

За третото си предложение избрах яйца с „космически“ ефект.

Започнете като боядисате яйцето в тъмно синьо или лилаво. Ще ви трябва тъмна база.

Допълнителен ефект се получава, ако след основния цвят прехвърляте за кратко яйцето от синята в лилавата боя. Оставете го да изсъхне.

DSCF3797

Когато това се случи, вземете гъба или парче дунапрен и поставете върху яйцето черно, синьо, сребристо.

DSCF3798

DSCF3800

Тук отново ще имате възможност да експериментирате, като можете да използвате акрилна боя или лак за нокти.

След като сте доволни от резултата, оставете яйцата да изсъхнат. Накрая топнете четка в бяла акрилна боя и напръскайте яйцата за финалния ефект.

Бъдете търпеливи и оставяйте пластовете да изсъхнат леко преди да добавите нов, за да не се смесят или размажат цветовете.

DSCF3807-1024x768

DSCF3827

 

Вашият коментар