Коледна украса от природни материали

След дрешките за чаши дойде ред и на реалната коледна украса. Предстои да видите цяла поредица с различни по вид материали, сред които несъмнено ще намерите такива, които да поискате да си направите и вие.

Започвам обаче с украса, която много обичам – тази, направена от природни материали – портокали, канела, шишарки и бадеми. Всички те внасят едно малко по-различно и истинско усещане на украсата според мен. Още по-хубавото е, че можете да оставите всички тези неща в естествения им цвят или да ги направите част от целия декор с помощта на малко боя.

Ето какво ще ви е необходимо:

шишарки

портокали и грейпфрут

канела

карамфил

орехи

бадеми

боя (по желание)

DSCF3126

Най-лесни за направа са златните бадеми, орехи и шишарки. Необходимо е само да ги напръскате със златна спрей боя, като можете да ги покриете с плътен пласт или съвсем леко.

Аз обичам да смесвам боядисани и небоядисани шишарки, орехи и бадеми. Така се запазва природният вид на украсата, като в същото време той се допълва с малко блясък.

DSCF3128

Освен златна боя, можете да използвате сребърна, брокат, дори бяла боя и изкуствен сняг на прах. Всичко зависи изцяло от вашето желание и от темата, която сте избрали за тазгодишната си коледна украса.

Продължаваме с изсушените резенчета портокал и грейпфрут. Те със сигурност носят със себе си допълнително настроение, а и ухаят невероятно.

DSCF3130

Направата им е лесна, но отнема малко повече време. За да си ги направите, нарежете на кръгчета портокал и грейпфрут и ги поставете в тава.

DSCF3106

За да се изсушат, вместо да се изпекат, трябва да ги печете на ниска температура по-продължително време. Температурата трябва да е около 100 градуса. Ако фурната ви е с вентилатор, можете да използвате и него, но тогава трябва да намалите температурата до около 80 градуса.

Печете в продължение на няколко часа, докато не се изсушат. Добре е да ги проверявате и да ги обърнете, когато се изсушат от горната страна.

Всичко, подготвено дотук, аз реших да подредя в кошница, като смесих боядисани и небоядисани шишарки, орехи и бадеми, добавих от резенчетата портокал и грейпфрут, поставих пръчици канела, свещи и портокал, който украсих с карамфил.

DSCF3176

Освен да ги съберете на едно място, можете и просто да поставите отделни елементи от тази украса из целия си дом, както и да залепите или завържете цветна лента и да ги закачите на елхата.

В категорията за коледна украса с природни материали реших да поставя и този много симпатичен свещник с канела, който мирише страхотно. Ако сте почитатели на канелата, непременно си направете, обещавам, че няма да съжалявате.

DSCF3177

За да си го направите, ще са ви необходими стъклена чаша, пръчки канела, силиконов пистолет и червена лента.

Загрейте силиконовия пистолет и започнете да залепяте една по една пръчиците канела за чашата, като поставяте силикона върху краищата на кората, така че гладката част да остане отгоре.

DSCF3144

Работете внимателно, тъй като все пак пространството, върху което работите, не е голямо и е възможно да се изгорите.

Продължете да залепяте пръчките, докато не направите пълен кръг. Друг съвет е да редувате по-малки и по-големи пръчки. Не е нужно да редуването да е последователно, но все пак ако повечето ви пръчки са дебели, слагайте тук-таме и по някоя по-тънка. Накрая ще е по-лесно да наредите няколко по-малки, за да запълните оставащото пространство, но това няма да прави такова впечатление, тъй като разликата с останалите пръчки няма да е голяма.

DSCF3152

След като облепите цялата чаша с канела, оставете да изстине за минута – две, за да изсъхне напълно силиконът и да сте сигурни, че пръчките няма да се разместят.

След това остава само да завържете червена лента в средата на свещника и да поставите в него свещ. Аз избрах червена свещ, която е с малко по-малък диаметър от чашата. Вместо това обаче можете да използвате чаена свещ или изкуствена свещ.

Имайте предвид все пак, че използването на истинска свещ в този случай е по-добро решение, защото от топлината пръчките канела ще започнат да миришат по-силно.

DSCF3177

Вашият коментар