Коледна украса за маса

В 14-ия ден от Коледния маратон ще ви покажа как да си направите коледна украса за маса, която е бърза за направа и не струва много пари, а според мен е много ефектна в същото време.

Реших, че искам украсата да заема по-голяма част от масата, без да я „окупира“ напълно и да е в правоъгълна форма. За тази цел използвах две кутии, залепени една за друга по дължина.

В идеалния вариант може да се използват две дървени кутии, но аз нямах под ръка и затова реших да ви покажа какво можете да използвате, ако и вие не разполагате с готови кутии. Аз използвах кутии от салфетки, които боядисах.

dscf5088

Отрежете горния капак на кутията, където е процепа за изваждането на салфетките и залепете, отстрани, ако има нужда, за да се запази цялостта.

dscf5089

Боядисайте кутиите в бяло и ги оставете да изсъхнат. Можете да ги оставите и бели накрая, тогава просто пропуснете следващата стъпка. Ако пък искате да се получи ефект, подобен на този на моите, със суха гъба нанесете боя отгоре, така че да се получат черти. Аз използвах смес между сива и кафява боя. Това е същата техника, която използвах при коледния календар.

dscf5216

Докато боята изсъхва, подгответе останалите елементи от декорацията. Моята идея беше да използвам изкуствени клонки с шишарки и имел, но клонките, които открих, бяха по-голи, отколкото ми се искаше, така че за запълването на кутиите щяха да отидат поне 5-6, всяка от които по около 2 лева. Освен това ми се искаше да има повече елхови клонки, което допълнително щеше да оскъпи целия проект.

Затова намерих в магазин за домашни потреби малка елха, която много ми хареса на вид, само за около 6 лева, и отрязах клонки от нея. За този проект използвах по-малко от половината клонки и ми останаха много за още украса, включително на празничната вечеря за Бъдни вечер, Коледа и Нова година.

Реших, че искам украсата да е леко „заскрежена“, затова напръсках съвсем леко клонките с бял спрей, а шишарките и имела намазах с малко лепило C-200 и поръсих с изкуствен сняг. Можете и да пропуснете тази стъпка, ако предпочитате.

Залепете кутиите една за друга със силиконов пистолет и изчакайте да изсъхне за 1-2 минути.

dscf5217

Наредете в кутиите украсата, като започнете от по-едрите елементи – елхови клонки и шишарки.

dscf5218

Продължете с по-малките, с които можете да запълните малки празни места – малки шишарки, клончета имел.

dscf5219

Ако предпочитате, можете да залепите украсата за кутията и елементите един за друг с помощта на силиконов пистолет. Аз реших да не залепям нищо, за да мога по-късно да използвам отново кутията за друга украса, пък и да е по-лесна украсата за прибиране след края на празниците.

Поставих и две свещи. Препоръчвам ви, ако слагате и вие, да са изкуствени, за да не стане пожар, особено ако имате малки деца или домашни любимци, които биха могли да преобърнат цялата украса.

dscf5221

След като сте доволни от крайния вариант, украсата е напълно готова.

One comment

Вашият коментар