Коледна свещ

Следващото ми предложение в Коледния маратон е тази ръчно изработена свещ, която според мен е идеална както за подарък, така и за украса в дома ви за Коледа. Бонусът е, че сами можете да изберете аромата и бих ви препоръчала да изберете хубав коледен аромат,който да внесе допълнително атмосфера.

И така.

Ще ви трябва кутия от мляко или сок. Важното е в кутията да може да се поставя течност, без тя да изтече навън, както и да може достатъчно лесно да се разреже или скъса, за да може лесно да се извади свещта накрая. Ще ви трябва долната половина на кутията.

dscf5271

Повечето кутии от този тип не са с гладко дъно. Затова залепете парче картон от вътрешната страна. Имайте предвид, че има шанс восъкът да се залепи за свещта. Това не е проблем, но за да не си личи накрая, изберете картон в бял цвят.

dscf5270

Направете и малък разрез с ножица в горната част на кутията. Целта е след това да може лесно да се скъса кутията и да се извади свещта.

dscf5272

Сложете восък да се разтопи. Можете да използвате восък от магазин за хоби материали или да нарежете обикновена свещ и да я разтопите. Разтапянето става на водна баня или в микровълнова печка.

Докато восъкът се разтопи, залепете със силиконов пистолет или бързосъхнещо лепило фитил за дъното на кутията.

dscf5273

След като се разтопи восъкът, сложете аромат по ваш избор. Аз се спрях на бор и розмарин. Налейте восък в кутията, като нивото трябва да е такова, че да стига до средата на свещта в крайния й вид.

Оставете да се стегне.

dscf5274

През това време подгответе украсата и разтопете още восък.

dscf5269

След като восъкът хване коричка, поставете избраната украса отгоре, така че да е възможно най-близо до стените и да не се опира до фитила. Излейте още една доза восък.

Ако украсата е по-лека, може да изплува на повърхността. Ако е така оставете да стегне за кратко и след това натиснете украсата надолу във восъка.

dscf5275

Оставете свещта отново да стегне, но я извадете преди да е стегнала напълно, за да можете да нанесете корекции. Нека все пак восъкът се е втвърдил достатъчно от външната страна, за да не смачкате свещта, докато я вадите.

Разкъсайте внимателно кутията и извадете свещта. Ако украсата не се вижда добре, внимателно отрежете восъка около нея, за да се покаже. Можете и да моделирате леко свещта, ако не е изстинала съвсем.

dscf5276

Моделирайте я, докато се получи по начина, по който ви харесва. Отрежете излишната част от фитила.

Така свещта е напълно готова.

dscf5282

За още идеи за коледен декор и подаръци погледнете категориите „Коледен дух“ и „Идеи за подаръци“ в горната част на сайта или от падащото меню в дясната част на сайта.

Вашият коментар