Коледен маратон ден 7: Чаша с рисунка

Един от най-популярните подаръци около празниците са чашите с красиви декорации и надписи, затова реших да отделя един ден от Коледния маратон именно на чашите.

Разбира се, ако решите да подарите на някого чаша, много лесно можете да намерите красиви чаши, на които да се спрете, но ако я направите сами, това ще направи подаръка много по-личен и оригинален.

Днес ще ви покажа два варианта за чаша с коледна декорация, като единият е особено лесен, но също много симпатичен.

Ще ви трябват бяла чаша и перманентни маркери в избрани от вас цветове. Аз използвах бяло, черно, сребърно и оранжево за двете чаши, които ще ви покажа.

Започвам от съвсем лесната декорация – снежен човек. Поставете две по-големи черни точки за очите и няколко по-малки за устата на снежния човек. С оранжево нарисувайте и носа от морков.

DSCF6566

Можете да приключите тук или да добавите името на човека, на когото ще я подарявате, а защо не и да добавите пожелание на гърба на чашата.

Втората украса е малко по-сложна от първата, но доста лесна сама по себе си.

От едната страна на чашата нарисувайте клонка, като нарисувате първо съвсем тънка линия, която да ви служи за ориентир, и започнете от нея да правите малки чертички вляво и вдясно. Продължете по същия начин, докато не сте доволни от резултата – елховата клонка трябва да стане плътна и „рошава“. Аз добавих и малко бял маркер върху сребърния, за да стане рисунката по-интересна.

DSCF6551

Към това добавете орнамент – аз избрах да е съвсем лесен – топка за елха, като я направих отново в сребърно и бяло.

DSCF6553

От другата страна на чашата реших да продължа мотива, но и да го разнообразя малко – с две елхи, които са по-скоро щрихирани. Направих ги отново с помощта на резки от двете страни на мислена линия, като към сребърното отново добавих бяло.

DSCF6557

Вие можете да се спрете на една от рисунките и от другата страна на чашата да напишете пожелание или името на човека, на когото подарявате чашата.

DSCF6554

Запретнете ръкави и включете въображението си. Хубавото е, че ако сбъркате, можете лесно да изтриете нарисуваното с памук с лакочистител и да започнете отново.

След като сте доволни от нарисуваното, то трябва да се запечата, за да може чашата спокойно да се мие. Оставете чашата за няколко часа, за да засъхне много добре маркерът. След това я поставете в студената фурна и включете на 170 – 180 градуса. След като загрее, оставете чашата да се „пече“ за около 30 минути, изключете фурната и оставете чашата да се охлади, без да я вадите.

След като са минали час или два, чашата е напълно готова за употреба.

DSCF6564

Все пак препоръчвам да се мие на ръка и да не се слага в съдомиялна, за да се запази със сигурност рисунката.

Ако идеята за подарък ръчно украсена чаша ви допада, погледнете и миналогодишното предложение за украса с лак за нокти.

dscf5061

Напомням ви за бутоните в горната част на сайта – „Коледен маратон 2016“ и „Идеи за подаръци“, където можете да намерите още много интересни предложения.

Вашият коментар