Коледен маратон ден 26: Направи си сам опаковъчна хартия

След като ви показах как да си направите два варианта на панделка от хартия, в 26-ия ден от Коледния маратон реших да остана на същата тема – опаковане на подаръци, и да ви покажа как сами можете да си направите опаковъчна хартия.

На пазара наистина се намира голямо разнообразие от опаковъчна хартия, но според мен това, което прави един подарък още по-хубав е именно оригиналния подход към опаковането му.

Аз ще ви покажа три варианта на опаковъчна хартия, която се надявам да ви вдъхнови да направите някой от тях или да си измислите сами.

И така.

Ще ви трябва ролка едноцветна хартия или по-големи листи бяла хартия. Колкото по-светла е хартията, толкова по-добре ще се виждат шарките. Добър ефект обаче ще получите и със светли шарки върху тъмна хартия.

За първия вариант използвах боя с цвят на старо злато. С боята направете точки върху хартията с помощта на гумичка на молив. Можете да направите точките шахматно или в произволен ред, като второто определено е по-лесно, но се получава също толкова добре.

DSCF7024

За втория вариант използвах същата боя, но поставих шарките с печат, който си направих сама от картоф.

Вероятно всички сме правили печати от картоф в училище, но ще ви напомня как точно става. Разрежете картофа на две. За формата на печата използвайте формичка за сладки. Внимателно я забийте в картофа и натиснете. След това с нож отрежете около половин сантиметър под повърхността, като стигате до формичката.

DSCF7016

Внимателно отстранете излишния картоф и извадете формичката.

DSCF7017

Оставете картофа да изпръхне. Можете да ускорите процеса, ако го поставите до някакъв отоплителен уред.

Когато повърхността на картофа е суха, поставете тънък слой акрилна боя с четка и поставете печата върху хартията. Повторете колкото пъти е необходимо в зависимост от големината на хартията.

DSCF7031

За третия вариант настържете с ножче различни на цвят пастели върху бялата хартия.

След това внимателно нагрейте хартията, като я поставите върху печка или друг отоплителен уред, без да го докосва.

DSCF7026

Нужни са секунди за нагряването на листа, от което стърготините пастел ще се разтопят и ще се запечатат по този начин върху хартията. Ако използвате по-голямо парче хартия, направете го на части. След като една е готова, настържете още пастели и загрейте втората част.

В този случай ви съветвам да използвате бяла хартия, тъй като шарките ще се виждат по-добре. Освен това е добре хартията да е малко по-дебела, за да се получи по-добър резултат.

С това трите варианта на опаковъчна хартия са готови.

DSCF7035

Вашият коментар