Коледен маратон ден 21: Свещ с основа от гипс

Старая се около коледните празници да ви показвам как да си направите свещ, тъй като според мен свещите са чудесен подарък, а са и много хубаво допълнение към декора, особено по празници.

Затова нямаше как да не направя същото и в рамките на тазгодишния Коледен маратон.

Този път обаче реших да ви покажа един малко по-нестандартен вариант – свещ с основа от гипс. Виждала съм такива в Pinterest и затова реших да покажа тази идея и на вас.

За да си направите тази свещ, ще ви трябва пластмасова бутилка с гладки стени. Аз ви показвам прозрачна бутилка, но целта е да виждате за какво говоря. Вие можете да използвате всяка пластмасова бутилка с подходяща форма.

DSCF6828

Можете да използвате вместо това и голяма картонена чаша, но в този случай свещта ще е по-тясна в долната си част.

За основата ще ви трябва гипс или цимент. Аз използвах гипсова шпакловка, защото това имах под ръка, пък и е по-устойчива от гипса.

Всеки от изброените варианти може да се използва, като крайният вариант ще се различава по цвят. Различна ще е и устойчивостта, но тъй като става въпрос за свещ, това не е от чак такова значение.

Забъркайте смес от гипс/цимент и вода в съотношението, което е указано на опаковката. Аз не съм следвала точни мерки, просто забърках смес с гъстотата на крем.

DSCF6831

Отрежете горната част на пластмасовата бутилка, която ще използвате, с макетно ножче.

DSCF6830

Изсипете сместа в бутилката и потупайте, за да излезе излишният въздух. Поставете на повърхността фитил, като го потопите малко в гипса/цимента, нека основата на фитила се потопи изцяло.

DSCF6832

Оставете да се втвърди. Това ще отнеме различно време в зависимост от използвания материал, но се уверете, че основата се е втвърдила напълно, преди да продължите.

След като основата е готова, разтопете восък. Според моя опит това се случва най-бързо на водна баня в метален съд, който покрива напълно съда с водата. Аз използвах еднократен съд за печене.

DSCF6857

Можете да използвате и цели свещи, но в този случай е добре да ги нарежете на дребни парченца.

Оставете восъка в металния съд на водна баня, без да го бъркате. Така ще се разтопи значително по-бързо. Все пак не го оставяйте за дълго без надзор.

През това време направете малки разрези по повърхността на пластмасовия съд, за да можете да извадите накрая по-лесно свещта.

След като восъкът се стопи, добавете аромата – аз използвах любима за мен коледна комбинация от портокал и розмарин. Ароматът е наистина невероятен и горещо го препоръчвам. Все пак не прекалявайте с количеството на етеричното масло. Можете да използвате и специален аромат за свещи.

Разбъркайте добре. Добре е восъкът леко да се охлади, преди да го излеете в пластмасовата бутилка, за да не я деформирате.

След като го излеете върху основата, оставете да стегне. Това ще се случи по-бързо, ако оставите свещта на студено.

DSCF6859

DSCF6859

След като восъкът се втвърди, внимателно започнете да отлепяте пластмасовата бутилка с помощта на разрезите в горната част. Бъдете търпеливи и много внимателни, за да не се порежете и да не счупите свещта.

Остава да отрежете фитила до необходимата дължина и свещта ви е готова.

DSCF6871

DSCF6866

Не мога да не ви напомня и коледната свещ от миналия Коледен маратон, която прилича на снежен къс.

dscf5282

Вашият коментар