Коледен маратон ден 19: Снежинки от мъниста

Коледният маратон продължава със снежинки от мъниста, които се гладят. Можете да ги използвате като орнаменти или като украса за прозорец.

Ако следите сайта ми от известно време, вероятно няма да сте изненадани от поредното предложение с мъниста, които се гладят. Според мен те са много забавен и интересен начин за украса, тъй като позволяват от тях да се направят всевъзможни фигурки, а и такива мъниста вече можете да намерите по-лесно и в България.

Особено интересно ми беше да работя с тези прозрачни мъниста. Признавам, че такива не съм виждала у нас, моите са от Amazon, но пък в България можете да намерите други цветове и спокойно да си направите например бели снежинки.

Ако се интересувате откъде можете да си купите такива мъниста, пишете ми в коментарите или на лично съобщение във Фейсбук и ще ви дам няколко идеи.

И така.

С мънистата се работи много лесно, но ако правите снежинките с прозрачни мъниста, ще ви дам няколко допълнителни съвета.

Ако работите за първи път с мъниста, които се гладят, ви съветвам да погледнете тази публикация, в която разказвам доста по-подробно. Тук ще кажа само, че мънистата се подреждат върху специални подложки и след това се гладят, за да се слепят едно за друго.

За тези три снежинки ще ви трябват кръгла подложка и подложка с формата на шестоъгълник. В този случай квадратна подложка няма да ви свърши работа, тъй като самите „зъбци“ са разположени по различен начин.

Наредете мънистата, както е показано на снимките.

DSCF6807

DSCF6811

DSCF6810

Покрийте подложката с хартия за печене или с хартията, която идва с някои комплекти, и гладете на средна температура, като движите внимателно ютията върху подложката. Бъдете внимателни, тъй като в този случай подложката не е покрита изцяло.

Трябва да гладите достатъчно дълго, че да се слепят мънистата, но и да не гладите прекалено много, защото все пак искате да запазят формата си поне малко.

Ако работите с цветни мъниста, ще забележите, че те се отпечатват през хартията. Когато започнете да виждате цялата форма, можете да отлепите хартията.

Ако работите с прозрачни мъниста, бъдете още по-внимателни, защото трябва да ги гладите за малко по-кратко време от другите. Освен това няма да видите да се отпечатват през хартията, затова ви съветвам внимателно да опипате с пръсти, за да усетите дали мънистата са се слепили.

Внимателно отлепете хартията и вдигнете мънистата от подложката. Имайте предвид, че ако вдигнете или разместите хартията прекалено рано – преди мънистата да са се слепили, ще ги разместите.

След като внимателно сте извадили мънистата от подложката, обърнете снежинката, покрийте отново с хартията и изгладете за съвсем кратко, за да се слепят мънистата и от тази страна.

Оставете снежинките да изстинат. Аз предпочитам да ги оставям да изстинат, като ги притисна с тежък предмет или книга, за да не променят формата си.

След като изстинат, снежинките са напълно готови.

По желание можете да ги покриете с малко лепило C-200 и да поръсите с изкуствен сняг или английска сол. След като изсъхнат, напръскайте и с лак за коса, за да се задържат частичките по-добре.

DSCF6827

Ако използвате снежинките като орнаменти, поставете и лента, с която да ги закачите на елхата.

Ако ви допада идеята за снежинки от мъниста, погледнете и тези бели снежинки, които направих миналата година. Подобен ефект се получава и при тези снежинки от паста.

DSCF3303

Вашият коментар