Коледен маратон ден 17: Сапунче елха

По празниците много често се подарява козметика. Това обаче не означава, че не можете да добавите и нещо ръчно изработено, което да е малко по-нестандартно и да можете да го съобразите с това какво харесва човекът, на когото ще го подарите.

Затова в 17-ия ден от Коледния маратон ви показвам как да направите тези симпатични сапунчета елха.

Ще ви трябва база за сапун, каквато можете да намерите в магазините за хоби материали, в това число и онлайн. Ще ви трябва и боя за сапун, както и аромат. Можете да използвате специален аромат за сапун или етерични масла, аз се спрях на втория вариант.

Реших да направя елхичките с два компонента – цветен и прозрачен. Вие можете да ги направите и от един, за да използвате само един вид база за сапун.

Ще ви трябва и силиконова форма за сладкиши – намират се изключително лесно по това време на годината.

DSCF6750

Нарежете базата за сапун на парчета с нож.

DSCF6753

Поставете парчетата в купа и разтопете сапуна в микровълнова печка или на водна баня. Аз избрах микровълновата печка, тъй като става изключително бързо. Бъдете внимателни, ако и вие използвате микровълнова печка – пускайте я за по 30-40 секунди и поглеждайте дали базата за сапун се е разтопила. След това повторете, докато е напълно течна.

Разтопете първо прозрачната база. След като е готова, сложете няколко капки етерично масло. Тук идва моментът, в който можете да изберете точно аромат, какъвто би се харесал на човека, за когото ще са сапунчетата. Аз използвах бор и портокал. Капнете само няколко капки, за да не стане ароматът много силен.

Разбъркайте добре с дървено шишче или бъркалка и налейте във формата. Ако ще добавят и втори компонент, не пълнете много формите. Напръскайте със спирт, ако има балончета, за да ги махнете. Аз репих на този етап да поръся и със съвсем малко английска сол за по-интересен ефект, но можете изцяло да пропуснете това.

DSCF6755

Оставете сапуна да се стегне. Това се случва доста бързо, така че е добре да работите бързо при горните стъпки.

След като е стегнал напълно, разтопете бялата база по същия начин като прозрачната. Когато се разтопи, добавете няколко капки зелена боя, докато получите желания цвят. Поставете и аромата и разбъркайте добре.

DSCF6756

DSCF6757

С клечка надраскайте леко повърхността на прозрачния сапун във формата, за да се слепи по-добре за цветния. След това налейте зеления сапун отгоре и напръскайте със спирт, ако има балончета.

DSCF6758

Оставете да стегне напълно. На пипане формата трябва да е студена, а сапунчетата да са твърди.

Когато се уверите, че са напълно стегнали, извадете ги внимателно от формата. С това са напълно готови. Добре е до момента, в който ще се използват, да се съхраняват на хладно и сухо място, можете да ги увиете и в хартия.

DSCF6763

DSCF6766

DSCF6761

Още един вариант за коледни сапунчета можете да видите ТУК. Още идеи за подаръци можете да видите чрез едноименния бутон в горната част на сайта.

2 comments

  1. Мими says:

    Даваш ми чудесна идея с какво да допълня коледните подъръци за моите хора! Благодаря! Смятам да се възползвам, стига да намеря материали, разбира се 😉

    • VeraVerto says:

      Много се радвам, че ви харесват. Непременно споделете снимка, ако си направите и вие :)

Вашият коментар