Коледен календар

Стори ми се най-подходящо да започна Коледния маратон с календар, отброяващ дните до Коледа. Със сигурност сте виждали детски календари на този принцип – с отварянето на всяко следващо прозорче се открива парченце шоколад или друго лакомство.

В последните години се появиха и календари с малки подаръци, които са по-подходящи за възрастни – например с козметика.

Този, който ви предлагам аз, може да бъде както за деца, така и за възрастни, защото изцяло от вас зависи какви подаръци ще си наредите в него. Можете да заложите на някакви сладки изкушения, на малки изненади или дори да измислите за всеки ден идеи как да се настроите на коледна вълна – гледа не на коледен филм, украсяване на елхата и т.н. А защо не и всичко наведнъж – зависи изцяло то вас.

Сега за самия календар. Видях идея за подобен дървен календар в Pinterest и веднага реших, че ще опитам да го направя с подръчни средства. Не е много голям и при добро съхранение, ще издържи за години напред, което е допълнителен плюс. Хубавото е, че, както повечето ръчно изработени предмети, можете да го направите и украсите изцяло по ваш вкус.

И така.

За направата на календара ще са ви нужни кутии за обувки. Аз имам вкъщи оставени за подобни цели, но ако нямате излишни, потърсете в магазините за обувки. Често хората предпочитат да не складират кутии вкъщи и ги оставят в магазините, откъдето след това ги изхвърлят.

Ако съвсем не можете да намерите, можете да използвате кашон или по-дебел картон.

От кутиите, с които разполагате, ще зависи големината на календара. Аз използвах капаци от две различни кутии за основата – така избегнах поставянето на ръб на тази част на календара, защото вече си имаше.

Поставете капака с широката страна отдолу. Така височината на основата на този етап в моя случай е 22 см. Изрежете от друг капак или от кутията триъгълник, така че разстоянието от върха до средата на срещуположната страна (медианата) да е две трети от височината на този етап. В моя случай това бяха около 15 см.

Така като поставите триъгълника (покрива на къщичката) върху основата трябва да се получи обща височина от 37 см, ако работите с моите мерки. Ако това описание ви обърква, проследете снимките, мисля, че на тях се вижда ясно какво трябва да се получи.

dscf4912

dscf4914

Разграфете двете части. Върху основата начертайте четири хоризонтални линии, а всеки ред разделете както е показано на снимката. Започнете от първия, който разделете на шест равни части. Това ще ви служи и за очертаването на кутийките на следващите редове.

На втория ред разделете пет кутийки, като слеете втората и третата от първия ред. За 24 декември оставете по-голямо място за малко по-голям подарък.

dscf4915

В покрива на къщичката отделете пет кутийки, като ги разделите на два реда.

dscf4916

Залепете със силиконов пистолет двете части на къщичката – основата и покрива, както и ръба на покрива.

dscf4917

Отрежете парчета картон с ширината на ръба на основата. Залепете ги със силиконов пистолет, както е показано на снимката.

dscf4918

Работете бавно и внимателно, за да не се изгорите. Поставяйте силикон на очертанията и по стените, за да стане календарът устойчив и да издържи подаръците.

dscf4919

Оставете да изсъхне добре. След това можете да боядисате къщичката.

Съветвам ви да я боядисате първо в бяло, а след това да нанесете желания цвят. Аз използвах комбинация между кафяво и сиво и поставих боята със суха гъба, което имитира добре цвета на дърво. Имайте предвид, че с малките кутийки е трудно да се работи, така че ако предпочитате, първо оцветете, а след това залепете картона, разделящ кутийките.

dscf4923

dscf4922

Оставете да изсъхне добре.

С маркер или с четка и боя напишете цифрите от 1 до 24 в календара.

dscf4924

Остава да наредите подаръците и да им се наслаждавате ден след ден.

DSCF4930-1024x768

Вашият коментар