Книгоразделител от плат

Коледният маратон продължава с идея за подарък – книгоразделител от плат.

Той е бърз и лесен за направа и можете да го украсите изцяло както ви харесва или според това какво би харесало на човека, за когото ще е предназначен. Книгоразделителят е чудесно допълнение към хубава книга, което пък със сигурност е желан подарък, особено от запалените читатели.

Ще ви трябват две парчета плат. Можете да използвате книгоразделител от картон например, за да изберете размерите. В крайния си вариант моите книгоразделители са с ширина 5 см и дължина 22 см. Към това трябва да се прибави поне един см, за да стане с тези размери, след като се зашие.

Изрежете две парчета от плата с тези размери. Аз изрязвам едно голямо парче, което прегъвам на две. Така е по-лесно за мен, защото си спестявам захващането с топлийки от едната страна.

dscf5144

Поставете ги с лицевата страна едно към друго и закрепете с топлийки.

dscf5145

Това е нужно, за да не се разместят парчетата при зашиването, особено ако се прави на машина. Можете да изработите книгоразделителя и с помощта на силиконов пистолет. По принцип този метод е по-неустойчив, но тъй като не става въпрос за дреха или друго, за което да е необходима голяма устойчивост, в случая можете спокойно да използвате и силиконов пистолет.

Зашийте или залепете по края на така получения правоъгълник, като оставите едната от по-късите страни незашита.

dscf5153

Отрежете внимателно ъгълчетата и обърнете книгоразделителя, като използвате незашитото място. Избутайте добре ъглите.

dscf5155

Изгладете книгоразделителя, като притиснете добре ръбовете.

Пригответе парче картон, което да направи книгоразделителя по-твърд. Нека да е с такива размери, че да може да се сложи в книгоразделителя и да оставя малко място за декоративен шев.

dscf5283

След като поставите картона в книгоразделителя, зашийте по края, като затворите и незашитата страна.

dscf5284

Така книгоразделителят е готов, но можете и да го украсите още по желание.  За целта аз използвах боя за текстил и шаблони.

dscf5286

Поставете шаблона върху плата и притиснете с една ръка. С другата внимателно нанесете боята с помощта на гъба. Внимателно махнете шаблона и оставете да изсъхне.

За да фиксирате цвета, изгладете картинката според указанието на боята, която използвате. Обикновено се глади през тънко парче плат или хартия за печене в продължение на около 3 минути.

За украсата можете да използвате и маркер за текстил. dscf5296

dscf5303

Още варианти за ръчно изработени коледни подаръци можете да намерите в категорията „Идеи за подаръци“ в горната част на сайта или в дясната страна на сайта, където можете да изберете категорията от падащото меню.

Вашият коментар