Книгоразделители

DSCF5766

Какъв по-подходящ ден от 24 май за това да си изработим нов книгоразделител или пък няколко – за себе си или за подарък.

Аз ви предлагам четири варианта. Всички са много лесни и бързи за изработка, за да могат бързо да влязат в употреба.

Първите два варианта са от мъниста. Единият е библиотека с книги, а другият – прозрачен книгоразделител с цвете.

Подредете мънистата както е показано на снимката.

DSCF5738

След това поставете отгоре хартия за печене и изгладете с ютия за няколко минути. Внимателно махнете хартията и обърнете книгоразделителя. Изгладете и от обратната страна, като поставите хартията за печене.

Оставете да изстине, най-добре го притиснете с нещо тежко, за да не се огъне.

DSCF5754

DSCF5750

По-подробни обяснения за това как да работите с мънистата, можете да намерите ТУК.

Другите два варианта за книгоразделител са от хартия.

Изберете в какъв размер искате да е книгоразделителят и отрежете няколко парчета картон с тази големина. Ако имате по-дебел картон, можете да работите и само с едно парче. Идеята на това да се използват няколко е книгоразделителят да стане по-твърд.

За първия от двата варианта избрах бежов картон за задната страна и за украсата на предната страна и бял картон за предна страна. Ако следвате моя пример, ще ви трябват две еднакви парчета бял и бежов картон и едно по-малко парче бежов картон, както и дантела за украса.

DSCF5740

Залепете бежовото и бялото парчета с помощта на лепило. Върху бялата страна залепете по-малкото бежово парче. Препоръчвам ви да използвате лепило C-200, защото не изсъхва прекалено бързо и дава възможност да наместите добре парчетата, а и изсъхва прозрачно, което позволява някои малки грешки да останат незабележими.

Оставете да изсъхне добре. Аз предпочитам да притисна книгоразделителя с нещо тежко, докато съхне, за да се залепи по-добре по цялата дължина.

След като изсъхне, залепете дантелата с помощта на лепило или силиконов пистолет.

DSCF5764

За втория книгоразделител от хартия използвах три парчета бял картон и едно парче бяла хартия. Причината е, че го украсих с водна боя, а това се получава по-добре върху хартия, отколкото върху картон.

DSCF5742

Започнете да поставяте водна боя върху парчето хартия, като в единия край използвайте по-малко вода, а в другия – повече. Така се получава омбре ефект. По желание можете да украсите и с рисунка или други шарки.

DSCF5756

След като изсъхне добре, залепете всички парчета едно за друго с помощта на лепило. Оставете да изсъхне добре.

Залепете голямо парче широко тиксо по цялата дължина, като притиснете добре, за да излезе въздухът. Повторете и от задната страна. След като е залепено добре, изрежете излишното тиксо.

Можете да пропуснете тази стъпка, но ви препоръчвам да не го правите, тъй като това ще предпази книгоразделителя и ще можете да го използвате за по-дълго време.

DSCF5765

DSCF5766

С това ви оставям да се насладите на любимата си книга или пък да откриете нова любима. Приятно четене!

Вашият коментар