Как да преобразим стар керамичен съд

Мисля, че почти във всеки дом се намира по някоя ваза, чайник или друг керамичен съд, който използваме твърде рядко, просто защото вече не ни харесва особено, но все пак предметът е здрав и не ни дава сърце да го изхвърлим.

При мен поне беше така с този чайник и вече бях на път да го изхвърля, когато ми хрумна, че всъщност мога да пробвам първо да го боядисам, за да не купувам нов, след като имам този.

Оказа се, че начинанието е доста лесно, така че реших да ви споделя как го направих.

Това е изходният материал. Чайникът ми се видя много симпатичен, когато го купувах, но е и доста есенен, така че не съм го и използвала през другите сезони. Пък и след не особено много време започна да ми се вижда твърде шарен.

dscf4742

Първият ми съвет е да изберете хубав основен цвят и да боядисате предмета в него. След това винаги можете да нанесете някаква украса отгоре, ако искате. Когато са боядисани в един цвят обаче, керамичните вещи винаги изглеждат една идея по-стилно, поне според мен.

Ще ви трябва боя за керамика и четка. Боята можете да намерите в магазините за хоби материали и в някои магазини за художници, както и онлайн. Аз се спрях на бяла боя.

dscf4745

Не съм търсила някаква конкретна фирма производител, просто този вид ми предложиха в магазина, от който я купих. Това е най-малката разфасовка – 20 мл. Тя ми стигна да покрия добре чайника (6-7 пласта) и остана съвсем малко.

И така.

Почистете и подсушете добре керамичния предмет и започнете да нанасяте боята на тънък слой. Предупреждавам ви, че само един слой няма да е достатъчен и ще са нужни няколко в зависимост от изходния цвят и цвета, който се опитвате да постигнете. Ако боядисвате от бяло към някакъв различен цвят, вероятно ще са достатъчни два слоя боя. Същото важи и ако между двата цвята има съвсем малка разлика.

Така или иначе, нанасяйте боя, докато не сте доволни от получилия се цвят.

Това е моят чайник след нанесен един пласт боя.

dscf4746

И след още 1-2:

dscf4753

Оставяйте боята да изсъхне добре между пластовете и нанасяйте тънки слоеве. Дори можете съвсем леко да разредите боята с вода, за да нанасяте по-тънки слоеве.

Това важи особено за последните няколко слоя, за да се изгладят всички несъвършенства.

При мен бяха необходими 6-7 слоя боя, тъй като първоначалният цвят беше доста ярък. Боята обаче изсъхва сравнително бързо и бяха необходими няколко часа за постигането на крайния резултат.

dscf4758

Друг съвет е да не оставяте предмета да съхне на слънце или до печка. По-добре е боята да изсъхне малко по-бавно, така ще има по-малко следи от четката.

След като изсъхне напълно и след последния пласт, поставете предмета във фурната и печете според инструкциите на боята. Оставете след това предмета във фурната, за да се охлади бавно.

Така преобразяването е напълно завършено.

dscf4754

befunky-collage

2 comments

  1. Сава says:

    Направо си му … майката на хубавия чайник.

    Коментарът е редактиран заради нецензурен език.

    • VeraVerto says:

      На мен лично в новия вариант ми харесва много повече. Благодаря за мнението и интереса. Само моля да не се използва нецензурен език в коментарите. Вярвам, че едно и също нещо може да се каже по много начини :)

Вашият коментар