Идеи за пролетна/великденска украса

Какъв по-хубав момент от Цветница за украса на дома за Великден, особено ако като мен оставяте украсата за последния момент. Какво пък, не може всичко винаги да върви по план – все пак е по-добре да е късно, отколкото никога.

Реших да ви покажа няколко идеи, които лесно можете да включите в украсата на дома си.

Започнете още от входната врата

Това за мен е едно от основните правила при украсяването на дома. Украсата на входната врата или пространството около нея (ако живеете в къща) създава настроение още преди прекрачването на прага. Особено когато става дума за украса преди празник, това си е от голямо значение – всички имаме нужда от малко повече настроение по време на празници.

Можете да заложите на красив венец на вратата, да поставите цветя, ако светлината и мястото го позволяват.

Моето предложение е вместо венец да поставите кошница с цветя. В моя случай става дума за лалета – изкуствени, тъй като няма как да се задържат свежи, без да са потопени във вода. Ако пък имате възможност да използвате истински, още по-добре.

DSCF5622

Ако пък ви харесва идеята за пролетен венец, можете да видите как да си направите този, който публикувах миналата година.

DSCF3693

Можете вместо това да заложите на свежа табелка с пролетни мотиви.

Ето и моето предложение, което ще опиша по-подробно в следващия си пост.

DSCF5648

Цветя и още цветя

Една пролетна украса или великденска такава просто не може да мине без цветя. Можете отново да заложите на истински или изкуствени.

Истинските за мен винаги са по-добър вариант, но пък те са доста нетрайни и може да се окаже сериозна инвестиция да ги подменяте постоянно с нови. В същото време се намират доста сполучливи варианти на изкуствени цветя. Винаги остава и вариантът да използвате и двата вида, като към това може да включите и цъфтящи цветя в саксия, ако имате такива.

По това време на годината можете да намерите много пролетни цветя в саксия. Те не са особено трайни, но около празника ще създадат настроение.

Ето и моите предложения – никога няма да сгрешите, ако украсите с лалета. Изберете и ваза със свеж пролетен цвят. В този случай ви показвам изкуствени. Украсяването в последния момент обаче си има своите предимства – можете да си купите истински и те вероятно ще издържат до Великден.

DSCF5620

Другото ми предложение е да поставите клонки на цъфнало дръвче. Това беше и моята идея първоначално, но цветовете от тези клонки падат много бързо, затова в крайна сметка се спрях на друг вариант – отново с изкуствени клонки, които много харесах.

DSCF5627

Ако нямате подходяща ваза, можете да използвате дори обикновен буркан, който да украсите. Моето предложение е за боядисан с акрилна боя буркан. Можете да видите как да си го направите ТУК.

dscf4725

Ето и още два варианта, които може да ви допаднат за добавяне на цветя в дома – терариум и цветя в мини саксии от яйчени черупки.

dscf4892

DSCF5604

Гнезда и великденски яйца

Тази година за първи път реших да включа гнездо в украсата преди Великден, но идеята много ми допадна. Според мен добавя усещане за пролет.

Ето и моите предложения – с по-малки и с по-големи яйца.

DSCF5629

DSCF5633

Една великденска украса не може да мине без боядисани яйца. Повечето от нас обаче спазват традицията и боядисват яйцата на Велики четвъртък или на Велика събота. Ако искате да украсите с боядисани яйца преди това, можете да купите изкуствени, които да поставите на видно място, като добавите зеленина и цветя.

Много ми хареса как се получи моят вариант – с изкуствена трева и изкуствен мъх и цветчета.

DSCF5637

Ако имате деца или домашни любимци, това не е лош вариант за украса, дори вече да сте боядисали яйцата – украсете с изкуствени и запазете истинските за трапезата.

Допълнете с други дребни елементи

След като основните акценти са вече налице, можете да добавите някои дребни неща, които да допълнят празничната атмосфера.

Тук се включват красиви салфетки и кърпи за ръце, както и подложки за чаша. Аз ви предлагам два варианта на подложки за чаша – калинка и теменужка. Те са направени от мъниста, за които съм споменавала преди, затова ще оставя линк към предишен пост, в който обяснявам по-подробно за какво става въпрос.

DSCF5653

Надявам се идеите за украса да са ви полезни и да ви вдъхновят и вие да започнете така подготовката за празника, ако вече не сте го направили.

Ако имате въпроси за украсата, напишете ги в коментар или използвайте начините за връзка с мен, споменати в секция „Контакти“.

 

Вашият коментар