Идеи за боядисване на тъмни яйца

DSCF5666-1024x768

Дни преди Великден масово започва издирване на бели яйца на пазара, защото те са много по-добър вариант за боядисване – цветовете стават по-ярки, а и белите яйца позволяват повече варианти за боядисване като смесване на цветове, например.

Често обаче търсенето се оказва неуспешно. Бели яйца като цяло се намират по-трудно у нас, но около Великден това си е направо мисия невъзможна.

В крайна сметка се примиряваме и си купуваме тъмни яйца. Те също се боядисват добре, но понеже боята се поставя върху цвят, не може да се постигне по-светъл цвят – голям проблем за жълтия цвят и за вариации от типа на пастелни цветове.

Затова реших да ви покажа няколко идеи за боядисване на по-тъмни яйца. В крайна сметка винаги можем да измислим как да боядисаме по-различни и ефектни великденски яйца, дори да трябва да променим леко тактиката.

 Заложете на яйца в по-тъмни и наситени цветове

Превърнете дефекта в ефект и заложете на великденски яйца в по-тъмни и наситени цветове. Разтворете повече боя и направете цветовете по-наситени. Така те отново ще са много красиви, независимо че ще трябва да се простите с по-светлите цветове.

Ще изглежда така, все едно това е търсен ефект и причината не е в по-тъмните изходни яйца.

Това ще е отправна точка и за следващите идеи, за които няма да попречи да имате за основа яйце в наситен цвят.

Поставете украса върху боята

Тъй като с по-тъмните яйца ще е доста по-трудно да се постигне ефект със смесване на бои, можете да заложите на украса върху вече боядисаното яйце.

Аз ви предлагам няколко варианта, които според мен са лесни и доста ефектни.

Първият вариант е да поставите боя върху боята. Най-добре е да използвате боя за яйца с ефект – например перлена. Можете да намажете цялото яйце с боята, както е описано на опаковката, но аз ви предлагам друг вариант – изсипете малко от боята върху салфетка или парче найлон и с четка мацнете върху вече боядисаното и изсъхнало яйце, като вземате по съвсем малко от боята.

Получава се интересен металически ефект.

DSCF5662-1024x768

Вместо перлена боя можете да използвате и акрилна, но този вариант не е препоръчителен, тъй като черупката е пореста и върху нея не е добре да се поставя боя, която не е предназначена за целта.

Показвам ви обаче и вариант с поставена черна боя върху яйце, която създава доста интересен ефект. Можете да използвате боя за сладкиши за целта.

DSCF5660-1024x768

„Космически“ яйца

За „космическите“ яйца започнете с лилава основа и с помощта на гъбичка добавяйте отгоре черна, синя и лилава боя. Можете да използвате перлена боя за яйца или пък боя за сладкиши. За допълнителен ефект пръснете отгоре малко бяла боя. Нейното количество е съвсем малко, така че можете да използвате акрилна боя. Ако все пак предпочитате да не използвате боя, можете да пропуснете тази стъпка.


DSCF3807-1024x768

Декупаж върху яйца

С декупаж можете също да постигнете добър резултат. В този случай вместо лепило се използва яйчен белтък, за да бъдат яйцата безопасни за ядене след това.

Изберете салфетки с ярки и наситени цветове, за да не прозира цвета на яйцето отдолу. Можете да поставите салфетката и върху вече боядисано в подходящ цвят яйце.

DSCF5655

Използвайте парче салфетка, което да може да покрие цялото яйце. Обвийте го и изрежете излишното. С четка поставяйте от разбития белтък, като движите четката от центъра към краищата на салфетката.

След като цялата салфетка е поставена върху яйцето, оставете го да изсъхне добре.

DSCF5659-1024x768

Нестандартна украса

Накрая ви показвам и едно съвсем нестандартно предложение за украса – с цветя, дантела и канап.

Ако украсата се постави само в средата на яйцето, то съвсем спокойно може да се използва при традицията с чукане на яйца.

Намотайте малко канап в центъра на яйцето или поставете конопена лента – самостоятелно или в комбинация с дантела. За основа използвайте боядисано яйце в избран цвят и поставете една малка точка силикон със силиконов пистолет, най-добре върху самата лента/дантела.

DSCF5664-1024x768

Не пропускайте да видите и миналогодишните ми предложения за боядисване на яйца, както и идеите за пролетна/великденска украса.

DSCF3827

Вашият коментар