Есенен свещник от гипс

Забелязвам как полека, но стабилно отвсякъде започва появата на коледна украса. Аз все още успявам да се удържа със започването на коледната украса, затова реших да ви покажа как да си направите този есенен свещник от гипс.

В последните 1-2 години много обичам да работя с гипс, както вероятно сте забелязали, ако следите сайта ми. Още едно предложение обаче никога не е излишно.

За направата на свещника ще ви трябва гипс или гипсова замазка, можете да използвате и цимент – каквото имате под ръка или каквото намерите в близкия железарски магазин. Все пак е добре да знаете, че циментът е най-устойчив като материал, а гипсът се рони най-лесно. Ако работите с гипс, можете да добавите към сместа лепило C-200 или малко пясък, за да я заздравите.

Да започнем обаче с подготовката. Ще ви трябва чаша – картонена или пластмасова с подходяща големина.

DSCF7743

Ще ви трябва и един лист от микропореста гума (EVA материал). Можете да намерите в магазините за хоби или художнически материали. Цветът няма значение, но тъй като ще ви трябва малко, можете да изберете някакъв, който да можете да използвате и след това.

Върху листа от микропореста гума нарисувайте или прекопирайте есенно листо. Можете да направите едно голямо или няколко по-малки. Очертайте жилите на листата по-силно с молив, за да се отпечатат накрая в гипса, и изрежете листата.

DSCF7741

Залепете ги от вътрешната страна на чашата с малко лепило или силиконов пистолет и оставете да изсъхне, докато подготвяте гипса/цимента.

DSCF7746

Смесете с вода според указанията на пакета или докато се получи не много гъста каша. Изсипете сместа в чашата и потупайте върху повърхността, върху която работите,  за да излезе въздухът. По средата поставете металната част от чаена свещ – съветвам ви да използвате от по-големите свещи, за да има повече място накрая. Ако изплува, затиснете с нещо тежко – камъчета, лак за нокти или друг подходящ предмет, който да държи поставчицата на място.

Оставете настрана, за да стегне гипсът/циментът.

Изчакайте до пълното му изсъхване. След това внимателно отделете от чашата – ако е нужно, отрежете на няколко места с ножица, за да я премахнете по-лесно. Премахнете и поставчицата за свещта. Може да се наложи да използвате клещи за тази цел.

DSCF7762

Ако забележите след махането на чашата, че гипсът не е изсъхнал напълно, оставете поставката да изсъхне за още няколко часа.

Ако има неравности, загладете внимателно с шкурка. Бъдете особено внимателни, ако сте използвали гипс. По желание можете да оцветите свещника в избран от вас цвят. На мен обаче ми допада естествения вид на гипса.

DSCF7770

С това свещникът ви е готов.

DSCF7769

DSCF7772

Вашият коментар