Есенен венец

Тази година определено се забавих с цялата подготовка и украса за есента. Но какво да се прави – има и такива моменти.

Важното е, че вече влизам стабилно в крачка.

Едно от основните неща, които обичам да правя преди всеки сезон, е да сменя венеца на външната врата на дома ми. Така още преди да съм влязла вкъщи, ме обзема хубаво топло чувство.

Проблемът с венците е, че обичам да правя нов общо взето за всеки сезон. Така хем не ми омръзват, хем имам все нови и нови идеи за венци, които мога да реализирам. Та проблемът е, че ако правя все нови и нови, трябва да решавам какво да правя с всеки предишен или с всеки от предишен сезон.

Честно казано, нямам толкова място вкъщи, че да мога да прибера няколко венеца, без това място да ми трябва за нещо друго. Пък и какъв е смисълът човек да има 10 венеца, които може би някой ден ще използва отново.

Затова съм намерила за себе си решение, което сега ще споделя с вас – използвам една и съща основа (или две) и просто я украсявам различно в зависимост от сезона.

Това определено има своите предимства – не е нужно място за складиране на венците, а и не се налага купуването на основа за венец отново и отново. Проблемът е, че самата украса става малко по-бавно, защото не мога да залепя нищо – трябва да измислям начини да закрепя украсата без лепене.

Днес ще ви покажа именно един есенен вариант, който направих с основата си за венец.

Нека първо да покажа и нея – купих я от онлайн крафт магазин преди около година. Виждала съм подобни венци в магазините за хоби материали и в някои магазини за домашни потреби.

dscf4796

След като имате основата, ще са ви нужни различни изкуствени материали, които напомнят на есен. Аз се спрях на есенни листа и слънчогледи, като добавих и още малко изкуствени цветя и пръчици канела.

Първоначалната ми идея беше да не украсявам венеца с изкуствени цветя, а да използвам изцяло естествени материали. По принцип винаги предпочитам този вариант.

Изпробвах няколко метода за запазване на есенни листа, включително с глицерин, в който листата киснаха в продължение на дни, но резултатът изобщо не ми хареса. В крайна смета се примирих, че ако искам венецът да остане цял и непроменен за седмици, трябва да използвам изкуствени материали.

dscf4798

Съветвам ви ако търсите изкуствени цветя, да избирате такива, които изглеждат максимално естествено, като първият съвет е да не са много ярки.

Купих листата и слънчогледите от магазин за домашни потреби. Не намерих есенни листа, които да изглеждат естествено, затова купих цветя със зелени листа и след това ги боядисах с акрилна боя в цвят бордо. Слънчогледите също може да боядисате, макар че аз харесах вида на моите и ги използвах така.

Самото прикрепяне става с кафяв конец и игла. Започнете да прикрепяте първо едрите елементи от украсата – слънчогледи, листа, а след това прикрепете малките, където ви се стори, че е празно.

Прикрепянето става подобно на шиене – набождате на конеца листата или слънчогледите и преминавате с иглата и конеца през клонките.

dscf4815

dscf4816

Аз реших да сложа слънчогледи и листа само в единия край на венеца и да наредя по-дребни детайли в останалата част, но вие можете да го направите изцяло по ваш вкус.

dscf4817

Можете да добавите и малки шишарки или кестени, ако разполагате с такива.

След като сте готови от вида му, венецът е напълно готов да бъде закачен на вратата. Аз използвам за целта кукичка, която е залепена за вратата.

dscf4821

Ако все пак предпочитате да залепите украсата или не ви се купува основа за венец специално за случая, вижте този венец изцяло от хартия. Можете да използвате за венеца именно такава основа от хартия. За още есенни идеи пък, погледнете категория „Есен у дома“.

DSCF2684

Вашият коментар