Дрешки за чаша

Все повече се приближаваме до онова много особено време на годината – коледните празници. Някои от нас имат щастието да се заразяват лесно с коледен дух. За други това е малко по-мъчително време, което свързват основно с харчове за подаръци.

Във всеки случай малко коледно настроение не вреди на никого, а пък за тези, при които коледният дух идва по-трудно, може би важи правилото, че понякога просто трябва да се постараеш повече, за да дойде хубавата част :).

И така, какво по-хубаво начало на коледната украса, с идеи за която мисля да ви залея в следващите дни, от симпатични дрешки за чаши, които да ви зареждат с малки дози празнично настроение още от сутринта, просто докато пиете кафе (или чай).

Ето какво ще ви е необходимо дрешките за чаши:

стар пуловер или пък няколко в различни цветове

филц

лепило за текстил или силиконов пистолет

ножица

конец и игла

копчета

DSCF3134

Аз ще ви покажа три варианта, но те позволяват много вариации, тъй като украсата зависи от вашето желание.

DSCF3161

За първия вариант ще са ви необходими три ленти от пуловер. Можете да изберете три еднакви или да заложите на различни.

Те трябва да са малко по-дълги от обиколката на чашата, за която правите дрешката. Ако искате да става на повечето ви чаши, изберете за модел чаша със среден размер. Тъй като работим с част от пуловер, дрешката ще се разтяга малко, така че ще можете да я слагате и на по-големи чаши.

DSCF3136

Прегънете на две всяка част, така че лицевата част да остане в средата и залепете или зашийте по края. Ако залепяте, изчакайте малко да изсъхне добре и обърнете фитила вече с лицевата част отгоре. Можете да си помогнете за целта с молив, ще направи обръщането на фитила много по-лесно.

DSCF3142

Ако предпочитате, можете и да пропуснете тази стъпка, но все пак ви съветвам да не го правите. Причината е, че в този случай рискувате да започне да се разплита, а освен това ще изглежда разръфано.

След като сте готови, просто залепете трите фитила в единия край и ги оплетете на плитка. Измерете отново дължината с помощта на чашата и отрежете излишното, като след това отново залепите или зашиете в края.

След като основата е готова, зашийте малко шнурче в единия край и копче – в другия.

Тази дрешка е малко по-обемна, затова ако искате да стане малко по-плоска, трябва да изгладите дрешката, като поставите отгоре парче леко влажен плат или марля. Само внимавайте да не опъвате и разглаждате прекалено много, за да не се разтегне.

Преминаваме към другите две дрешки. При тях основата е направена по един и същи начин, разликата е само в декорацията.

DSCF3145

И за двете дрешки ви е необходима част от ръкава на пуловера. Ако не разполагате точно с такава част, можете да отрежете правоъгълно парче и да го зашиете/залепите, така че да се получи необходимата форма, като оставите малък процеп на мястото, където ще бъде дръжката на чашата.

Ако използвате ръкав, просто отрежете парче с необходимата дължина + един сантиметър допълнително, от всяка страна, за да се направи подгъв. Залепете или зашийте по края – така ще сте сигурни, че няма да се разнищи, а освен това ще изглежда много по-добре накрая.

Тук е добре да отбележа, че е добре да работите с основата на дрешката така, че по-тясната страна да е в долната част. Освен това ако дрешката е за левичар, съобразете се с това и направете украсата на огледалната страна на дрешката, за да е обърната с украсата към човека, който пие от чашата.

На мястото на ръба, отрежете малко от средата, като оставите достатъчно неотрязана част в горния и долния край. Ако е необходимо, прегънете и зашийте или залепете малко по ръба, за да не се разнищи.

DSCF3146

За украсата на сивата дрешка, ще ви е необходимо парче зелен филц и лента, която да завържете на панделка.

DSCF3154

Изрежете кръг от филца, като леко накъдрите по края. След това прегънете на две и изрежете по средата по-малък кръг, който също е леко накъдрен по края, така венецът ще изглежда малко по-реалистично.

Залепете или зашийте филца в предната част на дрешката, а отгоре поставете панделката.

Можете да изберете и друга коледна декорация като снежен човек, елха, звезда и др.

DSCF3163

За да направите джобче на дрешката за чаша, освен основата, ви е необходимо и едно малко квадратно парче от пуловера.

DSCF3148

Направете джобчето овално в едната му част, след което го зашийте или залепете върху дрешката, като го прикрепяте само в трите му края, а горния оставите неприкрепен.

Аз реших, че джобчето ще изглежда много по-добре с копче отгоре, затова заших и малко копче.

Тази дрешка също позволява вариации при декорацията. Можете например да направите джобчето от различен на цвят пуловер.

DSCF3165

Вашият коментар