Домашни есенции за сладкиши

Коледният маратон продължава с идея за кулинарен подарък. Мисля, че те са много подходящи за хора, които обичат да готвят, особено да правят сладкиши.

Затова се поинтересувах как се правят домашни есенции за сладкиши. Оказа се, че това е повече от лесно и отнема само няколко минути за приготвяне. Освен това есенциите изглеждат много добре и нямат срок на годност, а и само ще стават по-наситени с времето.

Според мен те са и един малко по-нестандартен подарък, който можете да съчетаете с хубава готварска книга или други принадлежности в помощ на любители пекари.

Проблемът е, че есенцията трябва да престои няколко седмици – около 4-5, за да е напълно готова.

Все още има две седмици до Коледа и още една след това до Нова година. Времето не е малко, а и можете да предупредите човека, за когото ще е, да остави есенцията още седмица или две в шкафа, преди да я използва.

И така.

Ще ви трябват няколко стъклени шишета, като можете да използвате празни шишенца от сос, например, или пък да купите нови.

dscf5094

dscf5096

Аз имах празни шишета, които реших да използвам, но на пазара има и много симпатични шишета, които са доста подходящи за подарък – както големи, така и мънички, много подходящи за направата на есенция.

Ще ви покажа как да направите четири есенции – ванилия, лимон, портокал и мента.

Ще ви трябват 3-4 лимона, 2 портокала, 2-3 опаковки ванилия на шушулки, една опаковка мента и водка.

Мента можете да намерите в почти всички супермаркети, като обикновено се продава в тарелка от този вид.

dscf5092

Количеството ще е в зависимост от размера на шишетата, които използвате.

Измийте и подсушете лимоните, портокалите и ментата.

С белачка за картофи изрежете ленти от кората на лимоните и портокалите – така че да остане почти само цветната част. Откъснете листата от ментата.

dscf5097

dscf5101

За да подготвите ванилията, с тъпата част на нож минете няколко пъти по шушулките, за да се отворят. Можете и да ги разрежете на две половини всяка шушулка.

Поставете лентите лимон и портокал, ментата и ванилията в отделни шишета.

dscf5099

dscf5098

dscf5103

Напълнете шишето с водка догоре и го затворете добре.

Моята есенция от ванилия вече успя да престои няколко седмици и в момента изглежда така:

dscf5127

С това есенциите са приготвени и трябва само да престоят.

dscf5128

Оставете шишенцата в шкаф, докато стане време да ги подарявате, като от време на време ги разклащайте.

Ако ги подарявате, можете да ги украсите малко допълнително. Аз прибавих етикет на всяка бутилка. Купих етикетите от магазин за хоби материали. 

dscf5137

Още идеи за подаръци можете да намерите в едноименната категория в горната част на сайта или да я изберете от падащото меню в дясната част на сайта.

Вашият коментар