Декорация за градината от гипс

Лятото е чудесно време да се отдадем на почивка – на море или под някоя дебела сянка в градината. Да, времето тези дни не предполага нищо подобно, но съвсем скоро ще се опитваме пак да се спасяваме от жегата именно така.

Когато е на море, човек трудно се захваща с декорации, поне за мен това важи с пълна сила. Градината обаче е друга работа – тя сякаш ни приканва да създадем повече уют и да я облечем в повече цветове.

Ако живеете в апартамент и се чудите за какво изобщо говоря, не се тревожете, аз съм във вашата група, затова имам идеи в тази посока, а именно как да си направите градина на балкона. За това малко по-късно обаче. Днес започваме с нещо по-малко – декорация за градина от гипс.

За тази декорация ще ви е необходим само около един час и малко материали, които много лесно можете да си набавите.

Ще ви трябва гипс. Можете да намерите в магазините за строителни материали и в железариите. Има различни разфасовки и съвсем не е скъп.

DSCF6031

Ще ви трябват и формички с големина по желание и в зависимост от градината ви. Аз използвах алуминиеви формички за печене, които се продават на бройка в магазините за домашни потреби, но можете да използвате и силиконови формички.

DSCF6030

За украсата ще ви трябват камъчета или мъниста, а защо не и двете.

DSCF6033

Съветвам ви да помислите предварително каква украса искате да направите и дори да си направите репетиция „на сухо“, защото гипсът се втвърдява за кратко време и ще трябва да действате бързо.

Смесете гипса с вода. За да се получи по-гладка смес, сложете първо вода, в която изсипете гипс. Разбъркайте добре. Трябва да се получи рядка каша.

Изсипете я във формичките. Добре е да се получи дебелина поне един пръст, но това зависи изцяло от вас – може плочките да се получат по-тънки или по-дебели.

DSCF6034

След като гипсът е във формичките, леко ги разтръскайте, за да излезе въздухът и да се разпредели равномерно гипсът. Започнете да поставяте мънистата или камъчетата, като леко ги притискате, за да потънат в гипса. Ако сместа се е получила по-рядка, просто изчакайте малко, преди да започнете да ги поставяте.

DSCF6036

Отново предупреждавам, че гипсът стяга доста бързо, затова работете бързо. Ако сте решили да направите повече плочки, направете ги на части, за да имате време да ги украсите.

Когато сте готови с украсата, оставете гипса да се стегне напълно. Това би трябвало да отнеме около 10 минути, но за всеки случай ви съветвам да го оставите за поне 30.

След като стегне добре, внимателно отдръпнете формичките по всички страни, за да освободите плочката. Това би трябвало да се получи много лесно. Внимателно извадете плочката и отстранете неравностите, ако има такива.

Можете да избършете с кърпа или салфетка мънистата/камъчетата, за да ги почистите. Бъдете внимателни, за да не ги отчупите.

DSCF6039

С това декорацията е напълно готова.

DSCF6045

DSCF6042

Вашият коментар