Градински фенери

Въпреки доста променливото време, макар и бавно, но съвсем сигурно, се приближаваме към лятото.

Температурите се вдигат, а заедно с тях и желанието ни да поседнем в градината с прохладна напитка в ръка и хубава компания, при това особено вечер, когато е намаляла жегата.

Точно за тези приятни летни вечери е и днешното ми предложение – интересни градински фенери с камъчета и имитация на мъх.

За да си ги направите, най-важното, което ще ви е необходимо, са буркани с избрана от вас големина и свещи. Украсата може да бъде променяна по ваш избор, стига да спазите най-важното правило – да покриете част от буркана, но не прекалено, за да може да преминава достатъчно светлина през него.

Първата стъпка е да оцветим буркана, но така, че да се получи и леко заскрежен, матов ефект.

Това се постига изключително лесно, но ако предпочитате, можете и да пропуснете напълно тази стъпка.

За да постигнете този ефект, ви трябва лепило C-200 и вода в съотношение 1:1, както и малко боя за сладкиши. Много по-лесно е да се използва течна боя – самото поставяне, разтваряне и достигане до желания цвят е по-лесно, но пък боята на прах се намира по-лесно, аз самата използвах такава и нямаше никакъв проблем.

Количеството боя е по желание, до достигане на искания цвят. Аз смесих по малко синя и зелена боя към сместа от вода и лепило. Съветвам ви да не правите голямо количество от тази смес, защото за един буркан е нужно съвсем малко.

Друг съвет е да смесвате съставките в прозрачен съд, както направих аз. Причината е, че в прозрачния съд се вижда много по-добре дали боята се е разтворила. Можете и да пропуснете слагането на боя, тогава просто ще се получи леко заскрежен ефект.

DSCF3871

Нанесете сместа с четка, като я оставите да се стича свободно (върху защитена повърхност), защото колкото повече вземате от боята, докато разнасяте с четката, по-неравномерен ще е крайният резултат.

DSCF3876

Първоначално боята ще изглежда доста неравномерно нанесена, но това ще се промени при изсъхването.

DSCF3905

Оставете бурканите да се изсушат – това се случва сравнително бързо. След като изсъхнат напълно, следва украсяването.

За да се получи този „мъх“, ще са ви необходими тези „гъбки“ (поради липса на по-подходяща дума). Те се продават в магазините за домашни потреби и някои железарии и служат за почистване, сходни са на по-грубата част от гъбите за миене на съдове. Аз ги купих в комплект от 10 и струваха по-малко от 1 лев.

DSCF3879

DSCF3878

Ще са ви необходими няколко броя, като всеки ще трябва да разтеглите внимателно с ръце, така че да стане на конци.

DSCF3880

Залепете с помощта на силиконов пистолет парчетата за бурканите, като оставяте и празни места. Съветвам ви да накъсате на по-малки парченца тези „гъби“, за да работите по-лесно. Работете изключително внимателно със силикона, тъй като повърхността не е никак плътна и може да се изгорите.

DSCF3910

След това залепете камъни с различна големина на буркана – можете и да размените реда и да залепите първо „мъха“ – изборът е изцяло ваш.DSCF3913

Интересен ефект се получава и при добавяне на съвсем дребни камъчета. Ако поставяте такива обаче, ви съветвам да направите това накрая, така ще можете да изберете по-добре места за тях, а и да покриете малки дефекти.

Гърлото на буркана можете да покриете с част от „мъха“ или с канап.

С това фенерите са напълно готови. Остава да поставите в тях свещи и да им се наслаждавате.

Един последен съвет – препоръчвам ви да използвате изкуствени свещи. Така можете да ги оставите да си горят и да не ги мислите. Така няма да има проблем, дори да ги съборите например.

DSCF3917

DSCF3928

DSCF3932

За още идеи за градински фенери, погледнете ТУК.

Вашият коментар