Геометрична поставка от картон

Аз определено съм сред любителите на малко по-изчанчените и неочакваните форми на предметите за декора на дома ми – за добро или зло. Понякога обаче човек просто има нужда от нещо по-строго и побиращо се в обозрими категории. Тогава смело прибягвам към геометричните форми.

Е, ако към това прибавим и леко намигване от нещо неочаквано, то тогава идилията е пълна.

Срещала съм много снимки на подноси и поставки с геометрична форма за различни по-малки предмети. И по-точно шестоъгълен поднос с по-малки подноси, които могат да се подредят в него като пъзел.

Така и не успях обаче да си намеря нещо подобно на родна земя. Затова си казах, че непременно ще се опитам да си направя такъв с подръчни материали.

Отне ми доста време да го завърша – най-вече заради лоша организация. Ако трябва да съм напълно честна, трябва да кажа, че бях малко разколебана, докато го правех, защото отчитах някакви свои грешки и недостатъци, мислех си да започна отначало и т.н. Така или иначе, крайният продукт е вече готов. Ще споделя и своите грешки – кой знае, може да спася някого от терзания като моите :).

За подносите ще са ви необходими задължително картон, силиконов пистолет, линийка и транспортир, както и акрилна боя. По желание можете да подсилите конструкцията, за което ще са ви необходими още вестници и лепило C 200.

За подсилването на конструкцията има още какво да се добави, но за това след малко.

Размерът на подноса, разбира се, ще зависи изцяло от вашите предпочитания. Аз ще напиша размерите на моите подноси, а ако има разлика, ще трябва измерванията малко да се променят. И да, няма как да минем без малко геометрия, но не се стряскайте, просто следвайте инструкциите.

Ще трябва да направите два шестоъгълника, като единият ще бъде малко по-голям от другия.

За тях ще ви трябват две по-големи парчета картон – желателно е да не се прегъват никъде.

За да направите шестоъгълник, начертайте права линия – най-добре с молив. Аз използвам маркер, за да се вижда по-добре.

DSCF2714

С транспортира отбележете една точка, която ще служи за център и отбележете 60º от двете страни, след което повторете същото и от огледалната страна.

DSCF2715

Целта е да се получи това:

DSCF2716

Свържете центъра с точките и продължете линиите до достигане на желаната големина, като не пропускате и основната линия, върху която е бил поставен транспортирът. В моя случай те са по 17 см от центъра до края на всяка линия.

DSCF2718

Свържете крайните точки на линиите.

DSCF2719

Остава да изрежете формата, а след това да повторите процедурата, но с малко по-малки размери – в моя случай от центъра до края на линията е 13 см. Това е нужно, за да могат да се побират по-малките подноси в по-големия.

DSCF2721

Сега ще трябва да чертаем малко и върху по-малкия шестоъгълник. Отбележете средата на всяко рамо на шестоъгълника, а на основната линия пренесете точките на горните или долните два ъгъла.

DSCF2728

Свържете двете точки със средите на рамената на шестоъгълника, както е показано на снимката.

DSCF2730

Едната половина е готова и насочваме усилията си към горната половина. Свържете с пунктир двата ъгъла, които се образуват, както е показано на снимката.

DSCF2731

Остава да пренесете разстоянието от центъра на шестоъгълника до точката, пренесена от ъгъла по-рано, върху пунктирната линия. Звучи сложно, но мисля, че се вижда ясно на снимката.

DSCF2734

Остава да изрежете по всички непунктирни линии. Ако картонът е по-дебел, което като цяло е по-добрият вариант, използвайте макетен нож.

DSCF2735

От останалото парче картон изрежете правоъгълни парчета, които да отговарят на дължина на всяка от страните на получилите се фигури от картон. Ширината е по ваше желание – в зависимост от това колко високи искате да са поставките. Моите са с височина 3 см.

DSCF2738

Залепете ги по ръба с помощта на силиконов пистолет.

DSCF2747

DSCF2742

Връщам се на въпроса с подсилването на конструкцията. Първият вариант е да оставите подносите така. В този случай ви съветвам да минете със силиконов пистолет по всички ръбове, като заглаждате силикона. По-голямото количество силикон ще осигури по-здрава конструкция, но пък може да изглежда неравно.

Вторият вариант е да подсилите конструкцията с помощта на вестник и лепило C 200. Накъсайте вестника на по-малки парчета и започнете да ги залепяте – с техниката папие-маше. Този вариант обаче също има недостатък – трябва да сте много внимателни да се получи гладка повърхност. Това означава да не се образуват мехурчета, бабунки и други подобни несъвършенства.

Ако изберете втория вариант, ви препоръчвам след изсъхване да минете с шкурка, преди да боядисате.

След като са готови поставките, остава да боядисате. В зависимост от картона и цвета, който сте избрали, може да се наложи първо да боядисате в бяло и след това да нанесете крайния цвят.

Аз избрах основната поставка да е бяла, а малките да са цветни.

Остава да дам няколко последни съвета за боядисването. Ако използвате готов цвят – работете с малко количество, за да не се наслоява. Добре е да използвате и четка с естествен косъм, защото така остават по-малко следи. Малки несъвършенства можете да отстраните накрая (след като е изсъхнала предишната боя) с тънък слой акрилна боя под формата на спрей.

Ако пък сами приготвяте желания цвят – с добавяне на бяло или смесване на цветове, пригответе малко по-голямо количество от това, което мислите, че ще е необходимо, защото е твърде малко вероятно да успеете да приготвите съвсем същия цвят по-късно.

И едно предупреждение – освен поставка, използвах и поднос, но имайте предвид, че конструкцията не е достатъчно стабилна за пренасяне на тежки предмети, затова е по-добре да се използва за съхраняване на разни дребни предмети или с друга подобна цел.

DSCF3844

DSCF3841

Вашият коментар